Recension av HTC One X

maj
5

Jag är kär. Mycket mer än så behöver jag egentligen inte säga om HTCs nya värstingtelefon One X. Den är riktigt, riktigt bra. Inte helt perfekt, men jag gillar den starkt. Skärmen är fantastiskt, om än ganska stor, ljudet riktigt rent och den väcker ett enormt ha-begär hos mig och nästan alla i min omgivning som har fått testa den under de två veckor telefonen varit i min ägo. HTC är tillbaka i Androidtoppen!

HTCs nya toppmodell

One X är HTCs senaste top-of-the-line-telefon och det märks. Den är flaggskeppet i deras nya One-serie som jobbar efter dessa slagord:

”Amazing Camera, Authentic Sound”

One X är en rejält stor telefon med sin 4,7″ stora skärm av modellen Super IPS LCD. Det är också skärmen som imponerar allra mest på mig inledningsvis. Bilden är kristallklar, färgerna härligt mättade och skarpa. Touchen är precis lagom intuitiv och fingrarna kan kontrollera Androidplattformen problemfritt. Det enda negativa jag egentligen kan säga om skärmen är att den är lite för stor för min smak. Jag är van att kunna hålla telefonen med en hand och styra den med tummen, men nu räcker den inte riktigt till i alla lägen. Dessutom gör skärmstorleken att telefonen blir väldigt stor, den är hela 134.4 mm lång och får inte alltid plats i byxfickan. Och när den väl gör det finns det ständigt en oro att jag ska råka knäcka den fina skärmen om jag sätter mig för snabbt.

Riktigt snabb hårdvara

HTC har inte direkt snålat vad gäller hårdvaran i One X. Den har till exempel en fyrkärnig processor av modellen Nvidia Tegra 3 som jobbar i 1,5GHz och samarbetar med  1 GB RAM. Telefonen har dessutom ett dedikerat kamerachip och Beats Audio för en ännu bättre upplevelse.

Processor Nvidia Tegra 3 Quad-Core 1,5GHz
RAM 1 GB
Skärmstorlek 4,7″
Upplösning 1280 x 720px
Lagringskapacitet 32 GB
Minneskortsplats Nej
Wifi 802.11a/b/g/n
Skärmglas Corning Gorilla Glass
Bakre kamera 8 MP, 3264×2448 px och LED-blixt
Främre kamera 1.3 MP, 1280×720 px
Övrigt Dedikerat kamerachip (HTC ImageChip), Beats By Dr. Dre Audio, NFC, MHL A/V link

Det flyter på bra

One X har ett ständigt bra flyt. Oavsett om man startar telefonen eller navigerar i menyerna är lagget och väntan nästan obefintligt. Vi gjorde ett litet uppstartstest mellan HTC One X och dess lillebror One V och då fick One X faktiskt känna sig slagen. Men det tog ändå inte mer än 13 sekunder för den att vara redo att användas.

Även vid vanlig användning tycker jag att One X presterar utomordentligt bra. Kameran startas på 0,7 sekunder, en bild tas på 0,2. Du kan alltså starta kameran och skjuta av en bild på mindre än en sekund. Menynavigeringen är mjuk, skrollandet likaså. Jag tycker att den laddar webbsidor snabbt och de visas korrekt. Android 4.0 är både snyggt och mjukt att jobba med och HTC har faktiskt lyckats få till sin senaste version av Sense riktigt bra, även om jag fortfarande är ett fan av Vanilla.

Blixtsnabb kamera

HTC One X har som sagt en kamera som startas på 0,7 sekunder. Det tar bara 0,2 sekunder att ta en bild och telefonen klarar av att ta upp till 99 bilder i följd. Sedan kan man välja ut den bild man gillar mest eller spara allihop. HTC har valt att sätta in en ovanlig ljuskänslig lins i One-serien, One X har en bländare f/2,0 vilket gör att den kan ta schyssta bilder i mörkare situationer även utan blixt. Men räkna inte med att ta perfekta bilder i mörker för det.

Kameran i One X presterar faktiskt väldigt bra för att sitta i en telefon. I dagsljus kan man få bilder som ser väldigt bra ut, det är faktiskt inte särskilt uppenbart att de är tagna med en telefon. Här följer tre bilder som är tagna med One X och inte är redigerade överhuvudtaget:

Tyvärr hade mitt pekfinger en förmåga att placera sig framför linsen ibland, men det var det naturliga sättet för mig att hålla telefonen när jag tog bilder. Det finns risk att detta skulle störa mig om One X var min telefon. Alternativt skulle jag vänja mig vid hur jag får hålla telefonen.

Kameran kan självklart filma också och den klarar full HD 1080p. Även här anser jag att bildkvalitén är bra vid bra förhållanden. När det är mörkt blir bilden självklart lidande. Inspelningsljudet lever upp till de förväntningar man kan ha på en telefon.

Förbättra ljudet med Beats Audio

Efter att HTC köpt in sig i Beats by Dr. Dre började företagen utveckla ett ljudchip som skulle kunna förbättra ljudet i telefoner. Resultatet finns i nya One-serien och chippet fungerar faktiskt. Har du Beatslurar av modellerna uBeats eller Solo finns det inbyggda presets som passar just dem. Annars kan du välja mellan nio olika förinställningar beroende på vad du föredrar. Chippet kan förbättra allt ljud, men bara när du har hörlurar inkopplade. Och det gör faktiskt skillnad. Jag hör ingen jätteskillnad när jag börjar lyssna, men när jag växlar mellan att starta och stänga av Beats ljudförbättrare är skillnaden märkbar. Är du en audiofil och/eller ägare till ett par Beats Audiohörlurar tycker jag verkligen att du ska satsa på en HTC Onetelefon.

HTC har hittat hem med Sense

Ända sedan de nu antika modellerna Hero och Tattoo har HTCs Androidtelefoner varit starkt förknippade med deras skal Sense. Och även om Sense har givit användare ett antal funktioner som saknats i vanillaversionen av Android har det ofta känts överarbetat, kladdigt och lite väl färgstarkt. Men nu har HTCs designers tagit sig i kragen och deras Sense 4.0 som samverkar med Android 4.0.3 i One X känns både mogen och lagom tydlig. Borta är mycket av det som jag störde mig på vad gäller design och färgval, kvar lämnas en stilren design som jobbar bra med Ice Cream Sandwich. Jag är som sagt fortfarande en sådan person som föredrar vanilla-Android, men om jag skulle köpa en HTC One hade inte Sense varit det minsta jobbigt att vänja sig vid.

Prestandatesternas vinnare (oftast)

När vi genomförde ett antal prestandatester stod One X som segrare nästan varje gång. Vi ställde den mot en Samsung Galaxy Nexus, Sony Xperia S och bubblaren HTC One V i ett antal tävlingsomgångar, varav några presenteras här.

Pris och övriga tankar

Jag har säkert sagt det om andra telefoner förut, men jag tror att HTC One X är den bästa telefonen jag någonsin fått testa. Redan när jag fick se och testa den första gången under MWC i Barcelona fick jag upp intresset för den och kände att den skulle bli min nästa telefon. Det kan den mycket väl bli också. Det enda som egentligen skulle kunna avskräcka mig från att köpa den är att den både är och känns väldigt stor och just nu kostar ganska mycket att köpa. Enligt Prisjakt kostar HTC One X ungefär 5600 kronor att köpa olåst och utan abonnemang. Det är en ganska saftig summa för en telefon, men jag känner ändå att priset skulle kunna vara motiverat.

HTC One X passar bra om:

  • Du vill ha en telefon i det absoluta toppsegmentet
  • Du använder din mobil som din primära kamera
  • Du är en audiofil
  • Du vill ha en telefon med stor skärm
  • Du väljer kvalitet före pris

HTC One X är mindre bra om:

  • Du vill ha en liten och smidig telefon
  • Du inte fotar eller lyssnar mycket på musik
  • Du söker en väldigt prisvärd smartphone
  • Du önskar en telefon med vanilla-Android
  • Du söker en telefon med minneskortsplats och HDMI-utgång

Efter att ha levt med HTC One X i drygt två veckor vill jag inte bli av med min nya vän. Den är inte långt ifrån toppbetyget, men storleken gör att den inte är helt perfekt för mig. Härnäst ligger HTC One V och väntar på att bli lika hårt testad som One X. Räkna med en fyllig recension av den luren inom ett par veckor!

Betyg: 9/10


Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼