Recension av Kingston Wi-Drive

apr
19

De senaste åren har jag åkt ganska mycket tåg. De timmar som spenderats åkandes på rälsen (eller kanske snarare stillasittande på grund av ”signalfel”) har varit mer eller mindre bortkastade för min del då jag ju faktiskt bara sitter still och inte gör någonting vettigt överhuvudtaget. Det är lockande att ta fram telefonen ur fickan och söka underhållning därifrån. Men då 3G-uppkopplingen ofta är svajig och telefonens lagringsutrymme begränsat finns det inte mycket roligt där heller. Därför är jag mycket glad att ha fått testa Kingston Wi-Drive, en mediespelare för smartphones och tablets.

Liten och smidig

När jag öppnar lådan och för första gången har enheten framför mig är den spontana reaktionen att Wi-Drive är väldigt liten och känns smidig. Designen påminner mycket om iPhone 3G(S) och kvalitetsintrycket är hyfsat högt trots att Wi-Drive är gjord av plast. Ytan är blank och fin, men drar åt sig fingeravtryck. Den väger mindre än väntat, under 100 gram. Det gör den väldigt smidig att ha med sig.

Kingston Wi-Drive fungerar med telefoner och tablets som kör iOS eller Android. Efter att du har fört över filmer, musik eller bilder från en dator och startat enheten dyker den upp som en trådlös hotspot. Den klarar att ha tre enheter anslutna samtidigt. För att nå enhetens filer krävs det att man först laddar ner en app till telefonen eller tableten och sedan kopplar upp sig mot Wi-Drives nätverk. Därefter startar du Wi-Drive-appen och kan sedan streama filerna som finns på enheten. Wi-Drive rymmer 16 eller 32 GB beroende på modell. Wi-Drive ska klara att spela upp filer med formaten m4v, mp4, mov, aac, mp3, wav, bmp, jpeg, jpg och png. Men exakt vilka format som stöds beror på telefonen/tableten.

Appen

Kingston har alltså utvecklat en app för Wi-Drive. Den är gratis och gör sitt jobb, men inte mycket mer än så. Den är inte direkt snygg, känns mest mörk och ihopslängd, men å andra sidan är det ju inget man tittar många sekunder på. Du kan göra en del inställningar på enheten via appen. Bland annat kan man skydda och byta namn på hotspoten, samt koppla upp sig mot Wifi för att kunna nå internet samtidigt som telefonen är kopplad mot Wi-Drive.

Långsam vid filöverföring

Något jag stör mig lite på är att Wi-Drive känns väldigt långsam när den är inkopplad i en dator för att man ska föra över filer till den. Den kopplas in via USB, Wi-Drive har en mini-USB-port. Batteriet laddas även upp via USB. Det tar ganska många timmar att ladda det inbyggda batteriet, minst 3-4 timmar. Under tiden går det tyvärr inte att spela upp filer från den, vilket är synd. Väl laddad håller batteriet i ungefär fyra timmar om man streamar från den, annars klarar batteriet sig i drygt fem timmar.

Signalstyrkan på Wi-Drives nätverk är däremot riktigt bra. Den ska enligt Kingston nå upp till 30 meter, detta är sannolikt vid perfekta förhållanden. Jag hade dock inga problem att hitta mediespelaren någonstans i mina föräldrars tvåvåningsvilla, trots att jag placerade Wi-Drive vid ett fönster på övervåningen och sedan gick så långt ifrån den jag kunde.

Summering

Även om det finns en del småproblem med Wi-Drive så är det en kul och prisvärd mediespelare. Vi gissade att den skulle kosta runt 1000 kronor, men enligt Prisjakt kostar Wi-Drive mellan 400 och 600 kronor i många butiker (gäller modellen med 16 GB lagring). Den får stora plus för utseendet, storleken och signalstyrkan, men vi hade önskat lite bättre batteritid, snabbare filöverföring och mer genomarbetade appar. Hade Wi-Drive haft en minneskortsplats för att utöka lagringskapaciteten hade vi utan att tveka betalat 500 kronor mer för den. Å andra sidan kostar den bara 400 kronor nu, vilket verkligen känns prisvärt.

Kingston Wi-Drive passar bra om:

  • Du har litet lagringsutrymme i din telefon
  • Du reser mycket och vill ha en portabel mediespelare
  • Du vill kunna dela med dig av filmer, musik och bilder
  • Du har en Android- eller iOS-enhet
  • Du är på jakt efter en prisvärd mediespelare

Kingston Wi-Drive är mindre bra om:

  • Fyra timmars batteritid är i minsta laget
  • Du enkelt vill kunna nå internet samtidigt som du streamar filmer och musik
  • Du vill ha med dig väldigt många filmer (mer än 16/32 GB)
  • Du kräver snabb filöverföring och batteriladdning

Betyg: 7/10

Vinn en Kingston Wi-Drive

Vi kommer snart anordna en Facebooktävling där första pris är en Kingston Wi-Drive 16 GB. Håll utkik efter mer information om tävlingen här, på vår Facebooksida, i vårt Twitterflöde eller på vår Google+-sida.


Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼