Recension av Buffalo MiniStation™ Extreme

apr
10

Buffalo är ett företag som bland annat tillverkar externa hårddiskar och vi har fått låna en MiniStation™ Extreme USB 3. I två veckors tid har vi hårdtestat den för att se vad den går för och jag måste säga att jag gillar den. Den är verkligen portabel, snabb som sjutton och riktigt snygg. Läs vår recension så kan du vara med och tävla om två MiniStation Extreme från Buffalo!

Liten och stöttålig

Diskens namn säger det mesta om vad Buffalo vill att den ska vara. Den är liten till storleken, 13 x 9 cm och väger bara 230 gram. Inuti sitter en 2,25″ hårddisk på 500 GB eller 1 TB. Buffalo menar att MiniStation är stöttålig då de har lagt till stötdämpande gummi mellan disken och skalet. Det är inget vi har vågat testa, så du får helt enkelt lita på Buffalo gällande detta.

Snabb tack vare USB 3

MiniStation Extreme klarar USB 3, vilket verkligen gör skillnad för filöverföringshastigheterna. Jämfört med den är min gamla externa USB 2-disk rena rama stenåldern vad gäller hastigheter. Vidare har MiniStation en inbyggd USB-kabel. Det är en helt genialisk lösning att kabeln går längs halva disken och enkelt lossas när den ska kopplas in. Kablen är ganska kort, bara lite drygt 10 centimeter, men Buffalo skickar med en förlängningskabel. Har du en laptop behövs den säkert inte, men eftersom min stationära dator bara har USB 3-portar på baksidan har den kommit väl till pass för mig.

Buffalo verkar verkligen ta tänkt igenom designen av MiniStation Extreme. Disken är väldigt snygg och andas kvalitet. Den är gjord i plast, men typ av plast varierar. På undersidan har enheten fått en yta med bra grepp som gör att disken ligger kvar där man vill. Den är lagom rundad i hörnen och ligger mycket bra i handen eller fickan. Den har inga knappar, men lyser när den kopplas in. Om du kopplar in den i en USB 3-port lyser den blått, annars grönt. Är den krypterad lyser den rött tills man fyller i lösenordet. Det är en liten detalj som är både smart och ger ett mycket starkt helhetsintryck.

Hastighet

Det viktigaste med en extern hårddisk är nog ändå hastigheten. Oavsett om man kopierar filer till eller från disken vill man ju inte behöva vänta på att filerna flyttas. Här kommer USB 3 till räddning och erbjuder ganska fina hastigheter. När vi testade att föra över 31 GB filmer från en SSD till MiniStation tog det ganska exakt fem minuter, vilket ger en snitthastighet om drygt 100 MB per sekund. Disken verkar toppa runt 140 MB per sekund för att sedan hålla sig runt just 100 MB per sekund. Den kommer inte i närheten av de hastigheter jag får fram när jag för över filer mellan mina två interna diskar, men det kan man heller inte räkna med. Har du i dagsläget en USB 2-disk kommer skillnaderna i hastighet ändå att vara enorm, till Ministations fördel. Jag kan tillägga att disken verkar ligga i samma hastighet oavsett om det gäller att läsa från den eller skriva till den.

Medföljande mjukvara

Buffalo skickar med en del mjukvara med MinStation, den verkar dock i regel enbart vara Windowskompatibel. Efter att ha installerat all medföljande mjukvara kan jag konstatera att en del av applikationerna mest känns som crapware. Jag är till exempel inte intresserad av ett program som ska kunna optimera min RAM-minnesanvändning eller snabba upp mina filöverföringar. Däremot fungerar Buffalos mjukvara för att kryptera hårddisken riktigt bra. Man väljer ett lösenord och (om man vill) en ledtråd. Sedan måste detta lösenord fyllas i varje gång man ansluter disken till en dator, annars kommer man inte åt sina filer. Vill man kan man installera ett program som kommer ihåg lösenordet på en dator, så behöver du bara fylla i det när MiniStation kopplas in någon annanstans. Om du är rädd om dina filer ska du inte installera just den mjukvaran, men Buffalos kryptering verkar i alla fall vara genomtänkt och säker.

Summering

Det är med mestadels positiva intryck och erfarenheter jag nu summerar tiden med vårt testexemplar av Buffalo MiniStation Extreme. Hårddisken är som sagt snygg, smidig och snabb. Tyvärr gör detta att den inte blir den allra mest prisvärda disken sett till pris per megabyte. Om du bara är på jakt efter en extern disk att förvara dina backuper på finns det helt klart billigare externa hårddiskar att satsa på, men om höga hastigheter och säkerhet är viktigt är Buffalo MiniStation Extreme helt klart ett tänkbart alternativ.

Buffalo MiniStation Extreme passar bra om:

  • Du är ute efter en hårddisk med inbyggd kryptering
  • Du vill ha en smidig och snygg design
  • Du vill ha en hårddisk med USB 3
  • Du vill ha en hårddisk som tål lite stötar

Buffalo MiniStation Extreme är mindre bra om:

  • Du vill ha en riktigt prisvärd hårddisk
  • Du vill ha hårddisken långt ifrån datorn
  • Du inte har USB 3 i datorn
  • Du hatar crapware

Betyg: 7/10

Vinn en Buffalo MiniStation Extreme

Buffalo låter Hypelines läsare tävla om att vinna en MiniStation Extreme. Det är väldigt enkelt att tävla, gå in Buffalos svenska Facebooksida och gilla den. Därefter skriver du varför just du ska vinna en MiniStation. Börja ditt inlägg med:

Hypelinetävling: Jag är i behov av en ministation extreme för att

Två personer med de bästa motiveringarna kommer sedan kontaktas av Buffalo för att de ska kunna skicka vinsterna. Lycka till!


Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼