Australien litar inte på Huawei

mar
29

Den australiensiska regeringen har beslutat bygga ett fibernät som när det är klart ska kunna ge 90% av landets invånare bredbandshastigheter om minst 100 Mbit/sekund. Utbyggnaden beräknas kosta upp mot 300 miljarder kronor. Men trots att Huawei anses vara världens näst största leverantör av mobilsystem och växer starkt inom hela IT-industrin har Australiens regering nu meddelat att det kinesiska företaget inte kommer få uppdraget att leverera fibernätet i landet.

Anledningen till detta är att Australien är mycket rädda för kinesiska hackare, något som storföretag som Google sägs ha utsatts för tidigare. Och eftersom att Huawei alltså är ett kinesiskt företag menar Australiens regering att hackare från Kina kan få viktig information den vägen och därför kunna hacka Australiens nät.

Hauwei svarar på anklagelserna genom att meddela att företaget just nu bygger nät i flera andra länder som Storbritannien, Nya Zeeland, Singapore och Malaysia och att de ser till att deras tjänster håller en mycket hög säkerhetsnivå.


Källa: SvD.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se