Costa Concordia kan bärgas med pingisbollar

mar
13

För drygt två månader sedan gick det italienska kryssningsfartyget Costa Concordia på grund och sjönk. Ännu vet ingen om, och i sådana fall hur skeppet ska kunna bärgas, men ett av alla förslag som inkommit är att fylla skeppet med pingisbollar för att på så sätt göra det flytande igen. Det låter kanske som ett totalt idiotiskt påhitt, men det har faktiskt testats i serien Mythbusters och där visat sig vara en möjlig metod för att bärga sjunkna båtar.

En idé från Kalle Anka

Tro det eller ej, men denna bärgningsmetod presenterades första gången av Kalle Ankas serietecknare. I en serie från 1949 lyckas Kalle och knattarna bärga ett av farbror Joakims sjunkna skepp genom att fylla det med pingisbollar. Teorin bakom denna metod är att bollarna är otroligt lätta och fulla av luft. Om tillräckligt många bollar pumpas in i båten bör de ge den tillräcklig flytförmåga. Detta har som sagt testats i ett avsnitt av Mythbusters. En väldigt nedkortad version av det avsnittet finns här (tyvärr utan ljud, men ni ser ändå hur det gick till):

Tveksamt att detta fungerar med Costa Concordia

Nu såg ni säkert att Adam och Jamie bärgade en liten fritidsbåt och inget kryssningsfartyg och kritiska röster höjs nu mot detta förslag. För att detta ens ska ha en teoretisk chans att fungera krävs att i princip samtliga hål i Concordia tätas för att förhindra att bollarna smiter ut. Dessutom skulle det krävas att otroligt stort antal bollar och människor som fyller skeppet med dem. Sedan återstår problemet att samla in alla bollar igen. Och ingen vet om detta förslag ens skulle fungera. Vi kan nog med andra ord inte räkna med att Costa Concordia bärgas på samma sätt som Kalle Anka hade gjort.


Källa: NyTeknik.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼