MWC 2012: Mina tankar och upplevelser

mar
6

Förra veckan spenderade jag i Barcelona. När jag inte sov på femstjärnigt hotell gick en stor del av dagen åt att vandra runt på det för mig stora mässområdet som skapats mitt i staden. Omgiven av män i kostym (majoriteten asiatiska), vakter och representanter från telekomföretag från hela världen fick jag chansen att se, röra och testa många smartphones, tablets och andra produkter som förhoppningsvis kommer nå Sveriges butiker någon gång under året. Det var en häftig vecka som gav mig ömma fötter och många intryck.

Quad core gånger tusen

En sak jag verkligen inte kunde undgå att märka på mässan var att varenda telefontillverkare just nu satsar stenhårt på fyrkärniga mobilprocessorer. Oavsett om det var HTC, Samsung, LG, Huawei eller ZTE var deras flaggskeppsmobil Quad Core. Enda undantaget var Sony, som enbart verkar satsa på Dual Core under 2012. Personligen ser jag inte riktigt nyttan med Quad Core just nu, men det verkar vara vad tillverkarna vill att vi ska ha. Och ju fler enheter som släpps med denna processortyp, desto snabbare kommer appar och liknande dra nytta av dem.

HTC One kan bli riktigt bra

HTC passade på att presentera sin nya smartphoneserie One och de tre modellerna Noe X, One S och One V. Serien går under slagorden ”Amazing camera, Authentic sound” och verkar faktiskt kunna leva upp till detta. Det märks att HTC har jobbat mycket med att få till en snabb kamera som kan ta riktigt bra bilder, även i sämre ljus. Samarbetet med Beats Audio sägs nu ha lett till att HTC One även får mycket bättre ljud. Byggkvalitén känns bra, särskilt One S verkar vara tålig men samtidigt skön att hålla i. Förhoppningsvis kommer ett par recensionstelefoner trilla in till oss vad det lider.

 LG Optimus Vu är helt galen

Det finns flera sätt att skilja sig från mängden, även fast många nya telefonmodeller ser precis likadana ut oavsett vilka tillverkare de har. LGs Optimus Vu är dock inte det minsta lik någon telefon jag sett och det är nog bara positivt. Den har en 4:3-skärm och var fruktansvärt otymplig att hålla i. Jag kan dock förstå fördelen med formatet när man läser dokument eller möjligtvis surfar, men det finns ingen chans att den går ner i byxfickan. Att den dessutom var ganska ful kommer nog inte direkt hjälpa vid release.

Inga spännande nyheter från Nokia

Trots att det var fullt vid Nokias presskonferens och det finländska företaget hade en riktigt stor monter presenterades inga särskilt spännande nyheter under MWC. Förutom att släppa amerikanska Lumia 900 i fler länder visades budgetluren Lumia 610 upp. Med ett tippat pris strax under 2000 kronor kan den säkert sälja ganska bra, men hårdvaran var långt ifrån ögonbrynshöjande. Om Nokias återtåg mot mobiltoppen ska inledas får de allt försöka bättre än såhär.

Panasonic ELUGA är vattentät

Jag såg flera gånger indikationer på att vattentäta enheter kommer att släppas under året. Det hoppas jag verkligen att de gör också, det är faktiskt märkligt att en enhet som används i alla väder inte tål just alla väder. Panasonic ELUGA var den vattentäta telefon som imponerade på mig mest av de som visades upp. Trots att den är vattentät verkar den inte vara tjockare, otympligare, tyngre eller fulare än andra telefoner. Det bådar gott.

Sony går sin egen väg

Sony Ericsson heter numera bara Sony och de nya telefonerna i serien Xperia NXT ser faktiskt riktigt fina ut. Jag gillar den lilla genomskinliga listen Sony lagt till under skärmen. Den kan lysa och visa notifikationer och tillhandahåller dessutom enhetens touchknappar. I vanlig ordning när det gäller Sony andas modellerna kvalitet och exklusivitet. De blir kanske inte de allra billigaste telefonerna, men säkert ett bra köp.

Android dominerar stort

Förutom i Nokia och Blackberry vill jag påstå att Android i princip är operativsystemet i samtliga enheter som visades upp under MWC. Det är jätteroligt att se hur Android på kort tid blivit mainstream världen över och vad tillverkare och utvecklare klarar av att göra. Tyvärr lägger många ofta allt för mycket tid på att utveckla sina ”skal” som läggs ovanpå Android och förändrar det vanillautseende som i alla fall jag föredrar. Det innebär att uppdateringar tar lång tid att få ut och i vissa fall känns tillverkarnas lösningar inte lika smidiga som i orginalutförande. Det är nog en trend som inte kommer gå över på ett tag, tyvärr.

Detta var inte allt

Det går inte att sammanfatta alla intryck, möten och upplevelser jag var med om under MWC. Det finns inte tid eller plats att skriva om allt som hände. Många spännande prylar finns i MWC 2012-flödet och fler inlägg kommer säkert. Jag tror verkligen att det kommer bli ett mycket spännande mobilår 2012. När Apple släpper nästa iPhone får vi se vad de har att glänsa med den här gången, annars ska det bli sjukt kul att se vad Samsung har på gång. Oavsett vilket märke du köper är det faktiskt stor chans att du blir riktigt nöjd med din nya telefon.


Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼