McAfee satsar stort på mobil säkerhet

mar
5

Säkerhetsföretaget McAfee satsar stort på mobil säkerhet. Under den sista dagen av MWC 2012 fick jag tillfälle att prata lite med Lianne Caetano på McAfee om hur de jobbar med mobil säkerhet och varför de anser att det är nödvändigt med ett virusskydd i en Androidmobil. De delade dessutom med sig av några tips på hur man kan undvika att bli drabbad av mobilt bedrägeri.

Under samtalets början får jag en introduktion om McAfees produkter på mobilsidan och det visar sig att företaget har ett flertal lösningar ute på marknaden, främst för Android. Förutom att skydda mot virus har McAfees säkerhetsapp Mobile Security en backup- och återställningsfunktion, funktion för att lokalisera telefonen, möjlighet att låsa och rensa telefonen på distans och mycket mer. Men det kostar å andra sidan 200 kronor att använda appen när testperioden gått ut.

Satsar hårt för att vara bäst

Lianne berättar att McAfee jobbar hårt för att deras produkt ska vara den bästa på marknaden. Förutom att erbjuda flest funktioner vill de att deras app ska vara enkel att använda, erbjuda bäst säkerhet och samtidigt vara så resurssnål som möjligt. Hon menar att PC-användare kan tåla att deras virusskydd tar en del kraft från deras datorer, men när det kommer till smartphones finns inte denna acceptans. Hon tar upp exempel där McAfees app varit bäst i test, men jag kan ändå inte undgå att undra om det verkligen är nödvändigt med virusskydd i mobilen.

Malwareökningen är kraftig

McAfees egna analyser visar på en minst sagt kraftig ökning av malware under den fjärde kvartalet 2011. De berättar att flera av de skadliga apparna inte laddas upp på Android Market utan på diverse forum, men Market är inte alls befriad från skadliga appar.

”Much of the Android malware has been for-profit SMS-sending Trojans, which benefit cybercriminals
by hijacking phones to send messages that cost their owners money.”

Satsar främst på Android just nu

Jag frågar hur deras satsning ser ut mot de stora mobiloperativen och får till svar att det främst är mot Android McAfee satsar just nu. Sannolikt beror detta på att Android har det mest uttalade säkerhetshotet samtidigt som det är den plattform som säljer bäst just nu. Men Lianne berättar även att Apple inte tillåter utvecklare att göra alls lika mycket med iOS som Google tillåter mot Android. Vad gäller Windows Phone är det än så länge ganska begränsat kring vad som kan utvecklas inom mobil säkerhet och det faktum att den plattformen inte alls har lika många användare just nu ökar säkerligen inte motivationen, men heller inte virusutvecklingen. I takt med att fler hittar till Windows Phone är det dock inte alls omöjligt att McAfee utvecklar ett mobilt säkerhetspaket även för det operativsystemet. För det verkar tyvärr inte gå mot en framtid där användare helt kan bortse från virusskydd i sina smarta telefoner.

Så kan du skydda dig

Jag får avslutningsvis några tips på hur vi användare kan skydda oss mot malware i mobilen. Ett tips är att skydda sin telefon med en PIN-kod eller grafiskt lösenord som aktiveras automatiskt när telefonen varit oanvänd en viss tid. På så sätt kan den som tar telefonen inte komma åt information hur som helst.

Ett annat tips är att enbart installera appar från kända källor. Även om Android Market inte är 100% säkert är det klart mindre risk att drabbas av virus därifrån jämfört med att ladda ner appar från okända sidor.

McAfee menar också att använda ska undvika att ”hacka” sina telefoner. Vissa iPhoneanvändare jailbreakar, Androidanvändare rootar. Även om detta ger fler möjligheter för användare ger det också eventuella brottslingar större möjligheter att stjäla privat data.

Precis som man ska undvika att klicka på okända länkar i e-post på datorn gäller samma sak i telefonen. Undvik också att skicka privat information, lösenord, kontoinformation och liknande i sms eller e-post till eller från telefonen. På så sätt kan du minska risken att bli bestulen.


Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼