Facebook kan göra dig deprimerad

mar
5

Är du en aktiv Facebookanvändare? Då kan du löpa risk att bli deprimerad. Detta enligt en svensk studie som dessutom visar att lågutbildade och låginkomsttagare löper större risk att bli olyckliga av Facebook. Kvinnor löper också större risk än män.

Forskarna tror att det har att göra med att användare ofta publicerar bilder och uppdateringar där de gör något kul eller framställs som positiva och lyckliga. När andra sedan ser dessa uppdateringar ges en falsk bild av att andra är så mycket lyckligare än en själv, vilket alltså i värsta fall kan leda till en depression. Studien har genomförts med hjälp av 1000 svenska Facebookanvändare i åldern 14-74 år som svarat på en enkät om deras Facebookvanor. Man kommer bland annat fram till att kvinnor i snitt lägger 81 minuter av sin dag till att surfa på Facebook, män 64 minuter. Personer med låg inkomst och/eller utbildning tenderar att vara inne längst tid. Vidare menar forskarna att det verkar som att kvinnor blir mer deprimerade ju längre tid de är inne på Facebook.

Nu kanske gemene man inte behöver oroa sig överdrivet mycket över denna undersökning. Jag vill ändå tro att majoriteten av människorna är kapabla att förstå att Facebook inte speglar verkligheten eller dess användare fullt ut. Men det är ändå en tankeställare och de som lägger mycket tid på Facebook kanske bör försöka minska ner sina besök en aning.


Källa: DN.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼