MWC: Leyden Energy förbättrar batterierna

feb
29

Under gårdagen fick jag tillfälle att prata med Noam Kedem, vice marknadschef för Leyden Energy. Det är ett företag som vill förbättra de batterier som sitter i nästan alla smartphones, tablet, laptops med mera. Noam berättar att de batterier som används idag innehåller LiPF6 (fråga mig inte vad det är) som till en början fungerar bra. Men eftersom det reagerar med vatten och det i princip alltid finns några droppar vatten i ett batteri kommer batteriet med tiden att svälla, men även oxidera. Enligt Noam är det till stor del detta som gör att ett batteri med tiden bara blir sämre och sämre för att till slut ofta inte fungera alls.

Leyden Energy har en lösning

Men Leyden Energy säger sig ha en lösning på detta. Istället för att fylla sina batterier med LiPF6 har de något som kallas Li-imide som inte lider av dessa problem. Enligt Noam blir skillnaden mellan deras batterier och konkurrenternas speciellt påtaglig när temperaturen stiger. Ett vanligt batteri är egentligen inte gjort för de temperaturer de utsätts för när de används. Ju varmare batteriet blir desto kortare livstid får det (sett till antal laddningar det klarar). Även om Leyden Energys batterier också får en försämrad kapacitet vid högre temperaturer ska de inte alls påverkas lika negativt.

Bilden ovan visar hur ett vanligt batteri (lila) både sväller mer än Leydens (grönt) och faller i kapacitet snabbare. Det låter onekligen som att deras batteri är klart bättre. Noam lovar till och med att deras batteri håller upp till  tre gånger längre. Så vad är haken? Varför används inte deras teknologi istället?

Dyrare, just nu

Jag frågar Noam om det är någon prisskillnad mellan batterierna och han medger att deras är något dyrare. Sen säger han snabbt att detta till stor del beror på att de inte har någon fullskalig produktionskedja igång ännu och att priserna kommer gå ner i takt med att produktionstempot går upp. Noam säger sedan att det är väldigt enkelt att ”ställa om” en fabrik som tillverkar den gamla sortens batterier till deras modell. Han berättar även att Leyden Energy jobbar med att få in sina batterier i telefontillverkares referensmodeller och på så sätt få upp intresset för deras produkter. Förutsatt att allt fungerar så bra som Noam säger hoppas jag att denna batterityp snart ersätter den gamla modellen.


Läs mer om Leyden Energy.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼