Ubuntu till Android närmar sig

feb
22

Ubuntu till Android närmar sig mer och mer. Snart kommer en första version av Linuxoperativet ut till smartphones med kompatibel hårdvara. Och skaparna av Ubuntu till Android har något väldigt spännande på gång. När man placerar sin Androidtelefon med Ubuntu i en docka startas Ubuntu upp och på datorskärmen visas en fullskalig version av Linux. Sedan kan man jobba med mus och tangentbord, precis som om Ubuntu drevs av en PC.

Fördelen med denna lösning jämfört med att köra Ubuntu på en PC är till exempel att du kan dra igång Androidappar på storskärm och du får notifikationer om det kommer mejl, SMS, inkommande samtal och liknande till telefonen. Dessutom är det ju betydligt smidigare att ta med sig en telefon och docka än en hel dator om man ska resa iväg någonstans.

Medföljande appar

Ubuntuinstallationen skickar med ett par användbara appar. Som bilden ovan visar installeras till exempel VLC, Thunderbird och Google Docs med Ubuntu. Det låter väldigt användbart.

Hårdvarukrav

För att telefonen ska orka med Ubuntu krävs denna hårdvara (eller bättre):

  • Dubbelkärnig 1GHz-processor
  • Videoaccelerering: delad kernel-drivrutin med associerad X-drivrutin; Open GL, ES/EGL
  • 2GB lagringsutrymme för systemfilerna
  • HDMI: video ut med sekundär ”frame buffer”
  • USB host-mode
  • 512MB RAM

Har man en ny telefon som inte kommer från budgetsegmentet bör dessa systemkrav inte vara några större problem att uppfylla.

Demonstrationsvideo

Men hur sugen kan man bli av att läsa om det och titta på screenshots? Självklart vill vi se Ubuntu till Android in action. Därför ska du kika på denna video:

Ubuntu till Android kommer självklart visas upp under MWC.


Källor: Ubuntu, Swedroid.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼