Recension av Joors – kostnadsfritt mobilt bredband

feb
17

Under några dagar har vi testat Joors (uttalas Yours), ett mobilt bredband som inte kostar något. Det låter kanske som en bluff, men det är det inte. Joors är en ny uppstickare bland mobilt internet och erbjuder kunder att surfa helt gratis och utan någon som helst bindningstid. Joors är en så kallad virtuell operatör vilket innebär att de inte har något eget mobilnät. Istället hyr de in sig i TeliaSoneras 3G-nät, vilket är bra då det har bra täckning i stora delar av Sverige. Men vad är då haken med Joors?

Reklam och begränsad kvot

Eftersom det alltså inte kostar ett öre att surfa med Joors finansieras tjänsten med hjälp av reklam. När du kopplar in modemet i datorn första gången installeras Joors mjukvara. Den finns till både Windows och OS X. Mjukvaran är ett krav för att uppkopplingen ska fungera och den kommer då och då ge dig en liten popup-ruta med reklam. Du kan också bli dirigerad till en sida med något erbjudande när du kopplar upp dig. Det kan kanske låta irriterande, men med tanke på att det är den enda ”kostnaden” du får betala och att reklamen inte dyker upp särskilt ofta är det helt klart värt det. All reklam kan dessutom stängas om du inte är intresserad av erbjudandet.

Förutom reklamen har Joors också en begränsad kvot. Varje månad har man 2 GB surf, därefter kapas hastigheten till cirka 60 kilobit per sekund. Det går att köpa till 5GB extra till en kostnad av 199 kronor.

Installation och användande

Det är faktiskt riktigt enkelt att komma igång med Joors. Efter att du lagt din beställning och fått hem modem och SIM-kort är det bara att stoppa i modemet i valfri USB-port. Joors mjukvara och nödvändiga drivrutiner installeras automatiskt. Sedan knappar du in PIN-koden och kopplar upp dig. Svårare än så är det inte, även om jag var tvungen att installera om mjukvaran en gång innan uppkopplingen fungerade. Du kan se din månadskvot och aktuella erbjudanden i programmet, men det känns inte helt färdigt. Jag saknar en del funktioner och lösningar som förhoppningsvis kommer läggas till snart.

Hastighet

Joors säger att deras mobila internet kan komma upp i hastigheter om upp till 10 Mbit/s. Vid våra mätningar kommer vi som mest upp i cirka 2,45 Mbit/s. Ingen bländande hastighet men absolut acceptabel sådan. Det kan tilläggas att Joors mjukvara vid tiden för hastighetstesten visade på full signalstyrka och modemet indikerade att vi befann oss i en turbo-3G-zon.

Använd Joors i din tablet

Förutom att surfa mobilt med din dator är det möjligt att stoppa in SIM-kortet i en tablet och få gratis surf även i den. För att det ska fungera krävs att Joors app installeras och den finns i dagsläget enbart till Android. Dessutom säger de själva att Galaxy Tab 10,1″ är den enda modellen som stöds just nu. Men de jobbar på att utöka stödet för modeller och plattformar, bland annat ska en app till iPad vara under utveckling.

Beställa Joors

Eftersom tjänsten i dagsläget är så pass ny krävs det att du får en inbjudan för att få prova tjänsten. Det är dock väldigt snabbt och enkelt att ansöka om en sådan på deras webbsida. Även om Joors inte kostar något att använda får nya användare betala en engångskostnad på 499 kronor i samband med beställning. För den femhundringen får man ett Joorsbrandat modem från Huawei och ett SIM-kort. Därefter är det alltså helt kostnadsfritt.

Slutsats och betyg

Jag gillar verkligen idén med Joors, den känns helt rätt 2012 då många har vant sig vid att få något kostnadsfritt i utbyte mot reklam. Det är som sagt ingen bländande hastighet som uppmätts och surfkvoten på 2 GB kan fyllas upp ganska snabbt vid regelbunden användning. Men samtidigt tror jag att Joors kommer vara en mycket trevlig kamrat vid långresor på tåg eller i bil. Och det faktum att de utvecklar tabletappar känns faktiskt genialiskt. Jag tror verkligen att Joors har hittat en affärsidé som kan löna sig. Det märks att tjänsten är ny, men med lite mer jobb så kan detta bli riktigt, riktigt bra!

Betyg: 7/10


Läs mer om Joors på deras webbsida.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se