Recension av Nokia Lumia 800

feb
14

Första intryck

Efter att nu ha levt med Nokia Lumia 800 i två veckor så känns det ganska tungt att lämna ifrån sig den, för den gjorde ett väldigt bra intryck hos mig. Det första jag slogs av var hur extremt bra telefonen ligger i handen. Den är tillräckligt tung för att den ska kännas gedigen och materialvalet andas kvalité. Telefonen känns dock inte för tung för att bära runt på som till exempel HTC Desiré HD, nog för att storleken i det fallet självklart spelar in.

En annan sak som slår mig när jag börjar fingra lite mer på den är hur smidigt Windows Phone slår ihop dina SMS och Facebook meddelanden osv. Du kan välja direkt i meddelande-appen om du vill svara via Facebook eller ett vanligt SMS, vilket kommer till hands oftare än vad man tror. Samtalskvalitén är likvärdig de flesta andra mobiler idag. Jag tycker att brusreduceringen funkar riktigt bra till skillnad från vissa andra telefoner som jag provat. Det känns som att den gör ett bra jobb med att sålla bort utomhusljud såsom vind och trafik.

Design

Lumia 800 har begåvats med en design som enligt mig är riktigt snygg. Den lilla utbuktningen på telefonens bakstycke gör den skön att hålla i. Den ger även ett kvalitetsintryck då tyngden och den solida designen ger ett hållbart intryck. Det som jag har att klaga på gällande designen är hur man öppnar laddnings- och simkortsluckan. Nokia har gjort det onödigt krångligt. Knepet visar sig vara att trycka hårdare än vad man egentligen tror är möjligt. Detta gör att det känns väldigt otympligt. Nokia har, till skillnad från många av konkurrenterna, satt låsknappen på sidan av telefonen vilket jag tycker är ett smart drag. Det är väldigt bekvämt att inte behöva flytta handen för att låsa/låsa upp telefonen. Om det finns några Nokianostalgiker där ute så kommer ni gilla hur man har behållit den klassiska designen på kameran, omsluten av det svarta bakstycket, med texten ”Carl Zeiss Optics”.

Kvickhet

Förutom den stilrena designen så slås man av hastigheten. Lumia 800 är riktigt snabb och som ni ser i uppstartstestet här nedan så är den snabbare än alla de mobiler vi ställt den mot i vårt uppstartstest. I testet ställdes Lumia 800 mot iPhone 4S, Sony Ericsson Arc S samt LG Optimus 2X.

Snabbheten återfinns i alla moment som jag prövar telefonen i, vilket ni även kan se i nedanstående video. Jag befann mig i en konstig position vilket kan göra att det ser lite klumpigt ut, men håll tillgodo. Telefonen har ett bra flyt hela tiden, utan konstigheter, du får respons var du än trycker. Detta kan jag se som ett stort plus gentemot främst Android enheter som kan frysa fast i olika positioner och inte riktigt hänga med i alla snabba svängar. Här kan man öppna program efter program utan att den laggar fast. Jag har till och med försökt att få den att lagga fast genom att öppna i princip alla program samtidigt, utan att lyckas.

Kameran

Kameran är utrustad med 8 megapixel och innehar ett Carl Zeiss objektiv. Den är dock inget exceptionellt, det känns som att kamerasegmentet i mobiler har stannat av lite. Kameran är absolut ingen besvikelse men ingen succé heller, dock så ger de dubbla ledblixtarna ett bra ljus även i mörka miljöer. Blixten kan du även ha igång medan du filmar. Största ”felet” med kameran är att det inte finns någon zoom funktion vilket jag bitvis saknar extremt mycket.

Skärmen

Skärmen är en 3.7-tums AMOLED med en upplösning på 480*800 pixlar. 16 miljoner färger kan visas upp och självklart stödjer den multitouch. Glaset är ett så kallat Gorilla Glass vilket ska göra den mer hållbar mot repor och liknande. Skärmen är även en Clear Black Display vilket gör att skärmen inte ska påverkas av starkt solljus på samma sätt som många andra skärmar.

Windows Phone  7.5

Operativsystemet i Nokia Lumia 800 är som bekant WP 7.5, vilket är ett väldigt kvickt och enkelt operativsystem att ha och göra med. Det finns egentligen inte så mycket du kan göra utseendemässigt förutom att byta bakgrund och färg på dina ”snabbrutor”. WP 7.5 är rent och snyggt, det syns att de har jobbat efter konceptet ”less is more” under utvecklingen. En av nyheterna i version 7.5 är att man kan köra flera appar samtidigt vilket inte var möjligt i WP 7.0, detta fungerar mycket bra. Det är även som tidigare nämnt mycket enkelt och snabbt att växla mellan de olika apparna.

Att koppla ihop din Nokia med datorn är lika enkelt som resten av operativsystemet. Det enda du behöver göra är att ladda ner ett program, antingen Microsoft Zune för PC eller Mac Connector för Mac. Det fungerar ungefär lika bra oavsett operativsystem, enda skillnaden är att du har aningen förre möjligheter i Mac Connector jämfört med Zune.

Appar

Utbudet av appar är inte lika stort som det är på Android Market och på Appstore, dock så hittar vi de mest utbredda apparna som: Spotify, Angry Birds, Twitter, Facebook, bank och ekonomi-appar. Ett plus som finns i Windows Marketplace är att apparna har ett enhetligt utseende vilket är väldigt snyggt men gör samtidigt att man inte får några större överraskningar av dem utseendemässigt. Detta leder även till att det är lätt att navigerar sig runt i apparna samtidigt som man hittar inställningarna på ungefär samma ställen.

Apparna på Windows Phone Marketplace räcker helt klart till för den ”normala” app-användaren som använder ungefär samma appar och inte har något större behov av ett större utbud. Dock för den så kallade ”Appomanen” så fungerar det inte lika bra då marknaden för Windows Phone inte är lika utbredd som den är till Android och definitivt inte lika utbredd som den är till iPhone som fortfarande leder i antalet tillgängliga appar.

GPS

Lite av Nokias trumfkort har alltid varit att erbjuda en bra GPS, vilket de även gör i detta fall. Den hittar position snabbt och hänger med även på de mindre vägarna. Jag har dock inte haft något tillfälle att prova huruvida den tappar kontakten i tunnlar och så vidare. Även här kan vi se en skillnad jämfört med andra mobiltillverkare. Nokias GPS hittar satelliter och platser snabbt, snabbare än de Android enheter som jag jämfört med. Dessutom är noggrannheten stor hos Lumia 800. Nokias kartor är inte hämtade från Google Maps till skillnad från Android-enheter och iPhone, utan de använder sig av sina egna kartor. Detta är både positivt och negativt, det kan tänkas leda till att kartorna blir mer skräddarsydda för Nokias enheter men risken finns att det leder till en segare uppdatering av nya vägar och liknande.

Sammanfattning

Nokia Lumia 800 är en av de mest ”kompletta” telefoner jag någonsin har provat. När man sätter igång den för första gången behöver man inte göra någonting som man behöver göra med till exempel en Android, utan här är det bara att starta upp och köra igång. Du kommer dock till en punkt ganska snabbt där du känner att du kan telefonen utan och innan, vilket är både positivt och negativt. Denna känsla kan dock komma ifrån att apputbudet inte är det största vilket gör att operativsystemet inte kan nå samma kapacitet och variation som konkurrenter.

Lumia 800 är bland det snabbaste och kvickaste jag haft nöjet att testa, allt flyter på hela tiden utan att du behöver vänta på att något ska hända. Den är helt klart en telefon som är att räkna med. Den har allt som alla andra har plus att den gör saker och ting riktigt bra. Så är du ute efter en kvick kvalitetstelefon med bra GPS och inte har ett allt för stort appbehov så skulle jag helt klart rekommendera Lumia 800 till dig.


Av

Designfreak vars kreativa sinne skapar harmoni mellan designens alla element. Har ett brinnande intresse för teknikens alla under.

Kontakt: johan.wirlen@hypeline.se

Annons ▼