Ubuntu 12.04 får nya nvaigationssättet HUD

jan
25

Ända sedan de moderna operativsystemens tidigaste versioner har användare navigerat genom program och system med hjälp av de menyer som i princip alltid finns överst i programfönster. Detta oavsett om man kört OS X, Windows eller Ubuntu. Men version 12.04 av Ubuntu kan vara det första moderna grafiska operativsystemet som skippar de traditionella menyerna för deras egenutvecklade lösning som kallas HUD.

HUD står för Head-Up Display och är i sig inte något nytt. Men Ubuntus HUD som ersättare till traditionella menyer känns som en riktigt dum idé. Istället för att trycka på File >> Save för att spara det du arbetar med ska du i HUD skriva save och sedan leta i listan över förslag efter det alternativ som överensstämmer med vad du vill göra. Låter det krångligt? Ta en titt på denna demonstrationsvideo:

Den vane OS X-användaren kanske känner igen detta beteende då Apple har implementerat en mycket bra sökfunktion till menyalternativ i sitt operativ, men där har användaren ett val. I Ubuntu 12.04 syns inga menyer till alls. Såhär säger Ubuntu själva om HUD:

”Menus require you to read a lot when you probably already know what you want, HUD solves many of these issues.”

Som ni säkert förstått vid det här laget är jag inte alls såld på denna idé. Det vore ett riktigt trevligt komplement till de klassiska menyerna, men det ser ut att vara en riktigt dålig ersättare. Hoppas Ubuntus HUD blir en valmöjlighet och inget tvång.


Källa: Engadget.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼