Bob Anderson, Darth Vaders stuntfäkare är död

jan
3

De flesta av er känner säkert inte till vem Bob Anderson var. Men har du sett filmer som Star Wars, Sagan om Ringen, Pirates of the Caribbean eller Die Another Day är det delvis tack vare honom som de har så häftiga stuntscener. Bob Anderson var en fenomenal fäktare, han tävlade till och med i OS.

På senare år har Bob varit stuntman eller koordinator i många filmer, bland annat de tidigare nämnda. I Star Wars episode 6 där Darth Vader i slutet fäktas mot Luke Skywalker var det faktiskt Bob som iklädde sig Darth Vaderdräkten och fäktades. Trots detta fick han inget omnämnande i eftertexterna för detta. George Lukas ville egentligen hemlighålla detta, men Mark Hamill (Luke) tyckte att Bob var för duktig för att inte hyllas för sin insats.

Nu har Bob Anderson alltså avlidit. Han blev 89 år och kommer säkerligen att hyllas stort för sina insatser på och utanför bioduken.


Källor: IMDb, Aftonbladet.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼