Hypeline summerar teknikåret 2011

dec
31

Och vi siar om teknikåret 2012

Nu när 2011 övergår till 2012 (domedagsåret) är det dags för oss att summera det fantastiska teknikår som 2011 har varit. Vi har sett tablet- och smartphonemarknaden explodera i nya modeller, men även åkt många varv i stämningskarusellen, Steve Jobs gick bort i cancer, 3D-filmerna snurrade på biograferna, iPhone 5 blev 4S och mobilernas skärmar blev bara större och större. Vad var den häftigaste teknikhändelsen, vad känns mest överskattat? Och vad blir stort 2012?

Tabletkriget


Under 2011 började Apples iPaddominans på allvar att utmanas. Efter att konkurrerande företag i panik tryckt ut värdelösa surfplattor med gammal hård- och mjukvara blev Samsung Galaxy Tab 10.1″ en stor succé, precis som exempelvis Asus Eee Pad Transformer. Trots det kunde ingen tablet mäta sig med iPad 2 försäljningsmässigt. Allt var heller inte frid och fröjd företagen emellan, särskilt Apple var på krigsstigen och då allra mest mot Samsung. Jag vet faktiskt inte hur många stämningar de företagen har mot varandra just nu, men det är i alla fall ett flertal. Apple lyckades dessutom stoppa försäljningen av Galaxy Tab i Tyskland och Australien, tills Samsung designade om sin tablet en aning. Sedan berättade Apple för Samsung hur deras kommande tablets och smartphones bör se ut för att undvika fler stämningar.

På smartphonesidan gick stämningarna minst lika varma. I regel var det Apple som antingen stämde eller blev stämda av företag som Samsung och HTC. HTC riskerar nu att få säljstopp på många modeller i USA i April om de inte tar bort vissa Applepatenterade funktioner. Hur alla dessa stämningar kommer sluta vet vi inte ännu, men striderna kommer nog bli långlivade.

Vad hände med iPhone 5?

Mer positivt är det faktum att många nya telefonmodeller har kommit 2011. Men att Apple istället för att släppa en iPhone 5 och en Nano valde att släppa iPhone 4S gjorde nog många besvikna. Ingen ny design och ingen ny revolution här inte. När telefonen väl lanserades verkade dock denna besvikelse lagt sig, sett till försäljningssiffrorna. Kanske var det Siri som gjorde det, kanske det faktum att det ändå är en iPhone. Bara dagar efter att Apple visat upp 4S avled Steve Jobs. Han hade lämnat över VD-posten till Tim Cook ett par månader tidigare, vilket många tog som ett tecken på att hans tid på jorden började rinna ut. Steve Jobs dog i sviterna av den cancer han kämpat mot i flera år. Han blev 56 år.

På Androidsidan kunde vi se att skärmarna bara blev större och större. Vid årets början kändes telefoner med skärmar på 4″ gigantiska, nu är till exempel Samsung Galaxy Notes skärm 5,3″ och inte allt för stor för det. Google och Samsung lanserade precis innan jul Galaxy Nexus, den första telefonen med Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Även den har en stor skärm på över 4,6″ och många fina funktioner. Det återstår att se om den blir en storsäljare. Androidenheterna säljer dock som smör, Google meddelande nyligen att över 700 000 Androidenheter aktiveras varje dag, osannolikt många.

Även Nokia och Microsoft är sugna på att tjäna pengar på smartphones. De meddelade under 2011 att de nu samarbetar och Nokias nya smarta lurar kör därför Windows Phone 7,5. Nokias aktiekurs svarade på detta meddelande genom att gå ner i värde, men om Nokia Lumia 800 blir populär kan vinden kanske äntligen vända för Nokia och Microsoft som båda har tappat sina tidigare ledande positioner på telefonmarknaden. Det är något vi kommer få veta under 2012.

3D på bio och i TVn


2011 satsade filmindustrin stort på 3D. Var och varannan film verkade gå att se i de obekväma glasögon man får låna på biografen, även om det visat sig att många av 3D-filmerna aldrig går med vinst. Storfilmer som Transformers 3, Rio, The Green Hornet, Harry Potter och Conan är några exempel på filmer i 3D som kom 2011. Under 2012 kommer vi istället kunna se gamla filmklassiker som Titanic, Lejonkungen och Star Wars Episode 1 i 3D på bio. Jag tror att 2012 blir ödesåret för 3D på bio. Om de inte går med vinst nästa år kommer många filmbolag nog att dra sig  från att släppa fler sådana filmer sedan.

Men 3D-film är inte bara något vi kan se på bio, många moderna TV-apparater kan också visa det. I de flesta fall behövs även här glasögon, lyckligtvis är de ofta lite mer bekväma att ha på sig än bions. HemmaTVn blev bara större och större under året och ligger nu över 50″. Men LG och deras konkurrenter jobbar på ännu större skärmar som klarar ersättaren till HD, 4K (Ultra Definition, UD). Vi kommer garanterat se och höra mer av dem under 2012, även om det säkerligen kommer dröja ett par år innan de hittar in i folkhemmen.

Sony tror fortfarande på bärbara spelkonsoler


Trots ihärdiga påståenden om dess död vågade Sony lansera en ny bärbar spelkonsol. Playstation Vita är uppföljaren till PSP och utmanar Nintendo 3Ds. Även om Vita med sin heta hårdvara och spännande spelsläpp verkar vara ganska trevlig känns det tveksamt om så många kommer orka bära med sig ännu en pryl på resor och liknande. Har man en smartphone finns det redan en stor mängd spel att sysselsätta sig med. Playstation Vita är inte släppt utanför Japan ännu, så det ska bli väldigt intressant att se hur försäljningen blir. Det kan vara den sista portabla spelkonsolen vi får se på många år.

På webben utmanade Google communitygiganten Facebook. I slutet av juli lanserades Google+ som under hösten öppnades för allmänheten. Även om Facebook inte på något sätt verkar har tappat i popularitet ännu så är det kul med en frisk fläkt. Facebook har dock lanserat samarbeten med Spotify och Microsoft för att få till en ännu bättre produkt för oss användare. Dessutom är nu den efterlängtade funktionen Timeline släppt.

Framtiden är väldigt spännande

2011 var ett fantastisk teknikår och vi har all anledning att tro att även 2012 kommer vara strålande för oss konsumenter. Vi tror att vi kommer få se uppföljarna till Playstation 3 och Xbox 360 presenteras, även om de gissningsvis släpps först 2013. Apple kommer garanterat släppa iPad 3 och troligtvis iPhone 5. Det är också troligt att de släpper en TV av något slag. exakt hur den kommer att revolutionera vårt TV-tittande vet vi ännu inte.

Förhoppningsvis kan vi få ett slut på de flesta patentstriderna under 2012. Vi har ingen aning om vem som kommer att gå segrande ur striden eller vilka följder det kan få för oss konsumenter, men alla dessa stämningar måste upphöra. Annars kommer det gå ut på oss konsumenter i slutändan.

Kanske får vi se en Google Nexusbrandad tablet fram mot sommaren. Det blir väldigt intressant att se vem som får tillverka den och vilka spännande funktioner den innehåller. Nästa version av Android och iOS ser vi såklart också fram emot, precis som Windows 8 som kan bli en konkurrent på tabletmarknaden. Vi vill gärna vet hur det kommer att gå för Nokia och Microsoft och vi önskar dem och alla deras konkurrenter stort lycka till att bjuda på fantastiska produkter även i framtiden.

Gott Nytt År alla läsare!


Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼