De mest efterlängtade filmerna 2012

dec
30

Året börjar lida mot sitt slut och inget kan väl ligga bättre i tiden än att blicka framåt. Här tänkte jag lista de 10 filmer som jag ser fram emot mest under nästa år. Och nej, det blir ingen brist på varken spandex eller testosteron. Vissa kanske kommer tycka att det saknas mer finstämda filmer som Wes Andersons Moonrise Kingdom eller varför inte Paul Thomas Andersons The Master. Jag ser förvisso fram emot dem men de får det liksom inte att sprätta i benen av förväntan, något som filmerna som kvalat in på listan åstadkommer.


10. World War Z
När jag hörde att en filmatisering av Max Brooks Zombie-novell World War Z var i görningen dök en bild av en trött dvd med en ”Approved by George A. Romero” klisterlapp på fodralet upp i huvudet. Men ibland blir man positivt överraskad. Istället är det Marc Forster som ska stå för regin. Forster har den mysiga Finding Neverland och den underskattade Stranger Than Fiction på sitt samvete (jag väljer att blunda för snedsteget Quantum of Solace). Huvudrollen innehas av ingen annan än Brad Pitt. Det ska bli riktigt kul att få se en Zombie-rulle på en stor skala med förhoppningsvis lite nytänkande med i leken. Risken finns att World War Z inte går upp på bio i Sverige förrän 2013 men jag håller tummarna för en release till vintern.

9. Frankenweenie
Tim Burton återvänder än en gång till stop-motion land. Och inte mig emot alls. The Nightmare Before Christmas (1993) och Corpse Bride (2005) är både två väldigt underhållande vad gäller handlingen men det som attraherar mig mest är självklart Burtons förmåga att skapa stämning och (på något konstigt sett) inbjudande världar. Frankenweenie är en sorts remake på en av Burtons första kortfilmer från 1984, då utan handdockor och stop-motion. Filmen handlar om pojken Victor Frankenstien som genom olika experiment försöker att återuppliva sin hund. Det är alltså bäddat för visuellt gothmys ala Tim Burton i oktober.

8. The Avengers
Många av de senaste årens Marvel-filmer har lett fram till detta. I april samlas Iron Man, Hulken, Thor, Captain America och Hawkeye med flera för att slåss mot Loke (Tom Hiddleston), som verkar ha nåt stort i görningen. Jag är en gnutta orolig för att detta ska bli pannkaka, det är ju en hel massa karaktärer som ska få synas men med Joss Whedon bakom spakarna kan detta bli en riktig actionfest. Whedon har hanterat stora ensembler förut i den för tidigt avhuggna serien Firefly och den efterföljande filmen Serenity med ett lyckat resultat. Episkt är bara förnamnet.

7. The Amazing Spiderman
Efter den helt huvudlöst överjävligt dåliga Spiderman 3 så fanns det inget annat att göra än att starta om Spiderman-franchisen. Tydligen var någon av samma åsikt som mig och såg därmed till att göra detta. Omstarten innebär att det nu är Andrew Garfield (The Social Network) som får klättra på väggarna, valet av Garfield känns så här på förhand helt rätt. Filmen kommer att behandla Peter Parkers liv under High School-åren, alltså utelämnas bland annat The Daily Bugle. Någon Mary-Jane blir det inte heller utan istället är det Gwen Stacy, spelad av Emma Stone, som är kärleksintresset och filmens skurk är ingen mindre än The Lizard som spelas av Rhys Ifans (japp, Hugh Grants slackerpolare i Notting Hill). Martin Sheen ska spela Peters farbror Ben, hur stor eller liten hans roll blir är oklart. För regin står Marc Webb som tidigare gjort den väldigt mysiga 500 Days of Summer, drama vet vi alltså att han klarar av, frågan är hur actionmomenten kommer att behandlas. Den 3:e juli är det premiär.

http://youtu.be/_XayxMPrUP4

6. The Wettest County
Australiensaren bakom The Proposition och The Road, John Hillcoat, har anlitat ett imponerande gäng skådespelare till sin nästa film The Wettest County. Stora namn som Tom Hardy, Gary Oldman, Shia LaBeouf och Guy Pearce ska medverka och främst de två förstnämnda får mig direkt att dra öronen åt mig. Men den absolut största anledningen till att The Wettest County kvalar in på den här listan stavas Nick Cave. Den som känner mig vet att Cave är lite utav en husgud. Här har han skrivit manus, precis som i fallet The Proposition, och står även tillsammans med parhästen Warren Ellis för soundtracket. Filmen är baserad på boken The Wettest County in the World som handlar om ett gäng på tre stycken bröder som sysslar med olaglig sprittillverkning under den stora depressionen. Hillcoat har en förmåga att skildra vanliga människor som ställs inför extrema val på ett gripande sätt, detta tillsammans med det förhoppningsvis formidabla Nick Cave-soundtracket gör The Wettest County till en film att hålla utkik efter nästa sommar.

5. Cloud Atlas
Andy och Lana Wachowski (föredetta Larry), regissörerna bakom The Matrix, återvänder till den dystopiska framtiden som vi vet att de kan bemästra i nästa års Cloud Atlas. Inte ens två regissörer räckte till för projektet som det verkar eftersom även Tom Tykwer (Run Lola Run) delar på positionen. Förklaringen ligger i att det under inspelningen använts två stycken filmteam som filmat sammanlagt sex stycken historier som är vagt sammanlänkade. Historierna utspelar sig över flera årtionden och ska skifta i stil sinsemellan. Man har lyckats få ombord en hel del tunga namn såsom Tom Hanks, Wachowski favoriten Hugo Weaving, Halle Berry, Jim Sturgess, Susan Sarandon och den lite oväntade Hugh Grant. Ambitiöst så det knakar alltså, hoppas bara det de kan knyta ihop detta så vi inte får en Matrix Revolutions all over again.

4. The Hobbit: An Unexpected Journey
Jag blev faktiskt lite besviken när Guillermo del Toro (Pans labyrint, Hellboy) hoppade av som regissör av The Hobbit. Det hade kunnat bli riktigt häftigt att få se del Toro sätta sin säregna visuella stil på Tolkiens barnbok och prequel till Ringen böckerna. Förhoppningsvis lever en del av Toros ideér kvar i den färdiga filmen. Hur som helst så blev jag glad igen efter att det blev känt att Peter Jackson återigen bestämde sig för att ta hand om regin. Trailern som släpptes innan jul pekar mot att det inte blir några problem med att känna igen sig i Jacksons tolkning av Midgård. Martin Freeman känns som klippt och skuren för rollen som Bilbo och det ska bli intressant att se om man valt att göra filmen lite vuxnare än källmaterialet. Film nummer ett med undertiteln An Unexpected Journey har premiär vid Lucia nästa år.

3. Django Unchained
Quentin Tarantino verkar ha hittat formen big-time efter den mästerliga Inglourious Basterds. Nu ger han sig på västerngenren och man kan ju inte annat än skaka av förväntning. I runda slänger handlar filmen om hur en tysk tandläkare (Christoph Waltz) som sadlat om till prisjägare befriar en slav vid namn Django (Jamie Foxx). De två ger sig sedan ut för att leta efter Djangos fru som vad jag förstår blivit kidnappad av slavhandlaren Leonardo DiCaprio. Inte nog med att tidigare nämnda skådespelare är med utan du kan även vänta dig Joseph Gordon-Levitt, Samuel L. Jackson (såklart), Sacha Baron Cohen och Kurt Russell. Stjärnspäckat så det förslår alltså, synd att vi får vänta ända till jul nästa år för att beskåda detta.

2. Prometheus
Ridley Scott återvänder efter 30 års frånvaro till Sci-Fi-genren. Förväntningarna är nästan ohälsosamt höga efter hans tidigare besök i genren i Alien (1979) och i en av mina absoluta favorit filmer, Blade Runner (1982). Det har hintats om att Prometheus har någonting med Alien-universumet att göra och att den utspelar sig före Ripleys äventyr. Scott har väl inte direkt velat uttala sig om filmernas koppling vad jag förstår men efter att ha sett den första trailern så tycker jag att han får det lite svårt att hävda motsatsen. I huvudrollen ser vi Noomi Rapace vilket självklart känns väldigt roligt. Vid Noomis sida har vi bland annat Michael Fassbender, Charlize Theron och Guy Pearce. Efter Scotts senaste film Robin Hood och Body of Lies dessförinnan hoppas jag att Ridley kan hitta tillbaka till toppformen, det ser onekligen ut som att han är på rätt väg. Den första juni kan ingen höra dig skrika.

1. The Dark Knight Rises
Som jag tidigare skrivit så finns det helt enkelt ingen film jag ser fram emot mer än Christopher Nolans avslutande del i hans Batman-trilogi. Efter att ha sett trailern cirka 482 gånger och även filmens första sex minuter (på Youtube i taskig kvalitet, men ändå) så har längtan bara blivit större. Tom Hardys Bane kan mycket väl komma att matcha Heath Ledgers insats som Jokern i The Dark Knight. Det ska bli riktigt intressant att se hur Nolan väljer att närma sig Catwoman som på förhand känns lite malplacerad i det lite mer verklighetsbaserade Gotham som han byggt upp. Den 25:e juli får läderlappen det hett om öronen, var så säker.


Av

Designfrälst Kungsörare med ett stort intresse för ny teknik och stora filmupplevelser.

Kontakt: joakim.schon@hypeline.se

Annons ▼