E-boken, en dyr historia för biblioteken

dec
7

Det är märkligt att e-böcker inte är mycket billigare än en tryckt bok, det borde vara bra mycket billigare att framställa och distribuera en elektronisk version än att trycka en och sedan frakta till en återförsäljare. Men i vanlig ordning är det gammelmediet som får de ekonomiska fördelarna (se bara på musik- och filmindustrins försök att tjäna mer pengar), vilket lett till att många bibliotek får det kämpigt när e-böckerna lånas ut i allt högre takt.

Den svenska e-boksdistributären Elib får 20 kronor av biblioteken varje gång en e-bok lånas ut. 20 kronor är faktiskt hutlöst mycket pengar för en utlåning, det innebär att en e-bok som lånas ut 10 gånger kostar 200 kronor, vilket gissningsvis är mer än den tryckta versionen av samma bok kostar. Och den behöver biblioteken garanterat inte betala någon 20 kronor för varje utlåning av sedan.

Vad har då denna avgift fått för konsekvenser? Enligt DN har utlåningen av e-böcker i november i år kostat biblioteken 1 miljon kronor, mycket av detta på grund av den stora hypen kring Zlatans bok. Detta har lett till att en del bibliotek har tvingats inför spärrar eller stoppa utlåning för att inte gå under av den nya kostnaden. Det duger inte.


Källa: DN.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼