Vi jämför Samsung Galaxy Tab och Sony Tablet S

dec
5

Inledning

Samsung Galaxy Tab har fått väldigt mycket uppmärksamhet under året, särskilt dess version med 10.1″-skärm. Men även Sonys första tablet som fått namnet Tablet S har fått uppmärksamhet med sin ovanligare design. Vi har fått äran att testa båda och gillar dem verkligen. En del av er har frågat vilken som är bäst och det finns inget enkelt svar på det. Galaxy Tab passar vissa bäst, andra gillar Tablet S mer. Vi hoppas att denna artikel kommer hjälpa dig som är i valet och kvalet.

Stor skillnad på skärmarna

Det som, förutom utseendet, skiljer sig åt mest mellan Galaxy Tab och Tablet S är deras skärmar. Förutom att de är olika stora så är de bra på olika saker. Vi upplever att Sonys tablet har absolut bäst touch och flyt, den är väldigt följsam och snabb. Galaxy Tab hänger inte med Tablet S, men Samsungs skärm är å andra sidan väldigt ljusstark och klar i färgerna. Vill du använda din tablet i starkt ljus är Galaxy Tab ett klart bättre val.

Även kamerornas kvalitet skiljer sig åt. Vi gillar båda kamerorna, men de är bra på olika saker. Tablet S har ganska ofta bättre bild, men kan ibland vara kall i färgerna. Och det inspelade ljudet är näst intill katastrofalt dåligt. Där är Galaxy Tab klart bättre, samtidigt som kameran inte har lika många megapixlar att leka med. Kolla in videon nedan för exempel på flytet i hemskärmarna och kvalitén på inspelade filmerna:

Hårdvara

Samsung Galaxy Tab och Sony Tablet S har likvärdig hårdvara, även om den skiljer sig på vissa punkter. För att enklare se likheter och skillnader har vi gjort denna tabell.

Tablet Samsung Galaxy Tab 10.1″ Sony Tablet S
Processor Mobile NVIDIA® Tegra™ 2 Dual Core 1 GHz Mobile NVIDIA® Tegra™ 2 Dual Core 1 GHz
Skärmstorlek 10.1″ 9.4″
Skärmupplösning 1280 x 800px 1280 x 800px
RAM 1 GB 1 GB
Lagringskapacitet
16 GB, 32 GB, 64 GB 16 GB,32 GB
3G-version
Ja Ja (16 GB)
Bakre kamera
3,2 megapixlar, filmar i 720p 5 megapixel, filmar i 720p
Minneskortsplats Nej Ja, SD/SDHC
Övrigt Speciell USB-kontakt, ingen HDMI-port Playstationcertifierad, ingen HDMI-port

Nu vet vi att hårdvara inte är allt. Även under skalet finns vissa skillnader, då både Sony och Samsung satt sin prägel på Honeycomb. Samsung har ett glatt gränssnitt med några trevliga funktioner, men det är lite laggigt. Sonys gränssnitt känns mer exklusivt och välarbetat, men ojämnt. Vissa bitar är riktigt snygga, andra mindre bra. Och en del appar och texter är inte översatta till svenska, så det blir lite svengelska ibland. Men Sonys gränssnitt känns betydligt rappare.

Sonys appmeny till vänster. Samsungs till höger.

Vilken tablet passar mig bäst?

Det är svårt att säga vilken tablet som är bäst, de har båda för- och nackdelar. Kolla in båda tableternas för- och nackdelar:

Sony Tablet S

Fördelar

 • Snygg design
 • Bäst flyt i skärmen
 • IR till fjärrkontrollsfunktionen
 • Playstationcertifierad
 • Minneskortsplats

Nackdelar

 • Inte så tunn
 • Plastig
 • Något ljussvag skärm
 • Dyr om du vill ha 3G

Samsung Galaxy Tab

Fördelar

 • Tunn och snygg
 • Ljusstark, bra skärm
 • Mer prisvärd 3G-version
 • Metallkant, ger kvalitetskänsla
 • Bra bild och ljud på inspelade filmer

Nackdelar

 • Laggar ibland
 • Sämre touch
 • Ej standardport för USB
 • Ingen minneskortsplats

Priser

Som nämnt ovan är Tablet S dyrare än konkurrenterna gällande 3G-versionen. Annars ligger både Tablet S och Galaxy Tab ungefär på samma nivå, beroende på inbyggt minne.

Den billigaste modellen av Samsung Galaxy Tab (16 GB Wifi) kostar från 3700 kronor. Modellen med 16 GB lagring och 3G kostar från 4200 kronor. Vill du ha modellen med 64 GB lagring och 3G får du spendera minst 6500 kronor.
Hitta lägsta pris på Samsung Galaxy Tab 10.1″.

Tablet S ligger delvis i nivå med konkurrenterna, i alla fall Wifi-modellerna. Vill du ha modellen med 3G blir den tyvärr ganska mycket dyrare. Sony Tablet S 16 GB Wifi kostar från 4300 kronor, modellen med 32 GB Wifi kostar från 5000 kronor och modellen med 16 GB och 3G kostar hela 5700 kronor. Hitta lägsta pris på Sony Tablet S.

Läs mer

Vill du läsa mer om Samsung Galaxy Tab och Sony Tablet S rekommenderar jag att du kolla in våra recensioner.
Recension av Sony Tablet S.
Recension av Samsung Galaxy Tab 10.1″.


Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼