Test av Xbox 360 Media Remote

dec
2

Vi har under den senaste veckan haft nöjet att testa Microsofts nya Media Remote, en fjärrkontroll som gör det möjligt att styra din Xbox 360 och dess olika funktioner oberoende av den vanliga handkontrollen.

Design och utseende

Det har ju faktiskt funnits en liknande fjärrkontroll i vitt utförande sedan länge men den nya versionen är utformad för att matcha Slim-varianten av Xbox 360. Den är nu alltså blank och svart vilket gör att den inte behöver skämmas till utseendet bland de 58 andra fjärrkontrollerna på vardagsrumsbordet. Den nya designen innebär även att fjärrkontrollen blivit lite mindre, tre centimeter har kapats på längden och en halv centimeter på höjden, en nätt liten sak alltså.

Knappar och funktioner

Jag har tyckt att den vanliga spelhandkontrollen lätt blir lite bökig när man ska spola eller fippla med olika uppspelningsalternativ vid filmtittande. Dessutom stänger handkontrollen av sig själv efter en stunds inaktivitet vilket gör en blixtsnabb pausning omöjlig. Media Remote har alla de knappar man kan förvänta sig av en fjärrkontroll av den här typen och behöver inte synkas med Xboxen och har därför inte några problem med panikpausningar. Fjärrkontrollens räckvidd är på 9 meter men har du något som är i vägen mellan sensorn på fjärren och din Xbox 360 kan du behöva sikta lite.

Självklart finns även Guide-knappen och de färgade Y, X, A och B-knapparna representerade. Vid toppen av fjärren sitter två på/av-knappar, en för Xboxen och den andra för TVn. Det går nämligen att synka Media Remote med din TV för att sedan kunna styra den också. Funktionen är dock något begränsad och sträcker sig bara till på och avslagning, volymkontroll samt val av källa, vilket jag tycker är synd. Det hade varit skönt att kunna kontrollera fler av tevens funktioner utan att behöva byta fjärrkontroll.

Vid en jämförelse mellan den gamla och den nya varianten av Media Remote finner man att Media Extender-knapparna har övergetts till förmån för ett gäng nya som rör Live TV, en tjänst som Microsoft utannonserade tidigare i år. Den ser spännande ut men tyvärr finns inga svenska TV-kanaler med i beräkningarna ännu vilket gör att vi även i fortsättningen får nöja oss med att hyra film via Zune, när flera andra länder har betydligt fler alternativ än så att välja mellan.

Slutligen

För den som använder sig av sin Xbox 360 som ett mediacenter och strömmar film från datorn eller ser på mycket DVD kan Xbox 360 Media Remote vara värd att kolla upp. Priset ligger på runt 150 kronor vilket gör den riktigt prisvärd trots den något begränsade möjligheten till att styra din TV.


Av

Designfrälst Kungsörare med ett stort intresse för ny teknik och stora filmupplevelser.

Kontakt: joakim.schon@hypeline.se

Annons ▼