Recension av Samsung Galaxy Tab 10.1”

dec
2

Inledning

Samsung var ganska snabba på att hoppa på tablettåget, redan förra hösten lanserade de sin första Galaxy Tab. Jämfört med den första modellen är Galaxy Tab 10.1” både större och bättre. Som namnet antyder har den en skärm på 10.1” i 16:9-format. Galaxy Tab är stor, men inte för stor. Vi imponeras av skärmen som är absolut ljusstarkast och har bäst färgåtergivning i våra tester där den jämfördes med Sony Tablet S, iPad och iPad 2.

Stilren och snygg design

Galaxy Tab har fint rundade hörn, metall runt kanten och en baksida som på vårt exemplar är vit. Den är riktigt stilren och den upplevs även som väldigt tunn. Den väger 565g, vilket känns lagom. Den är tung nog att kännas gedigen, men lätt nog att inte kännas otymplig eller jobbig att bära på. Tack vare att den är så tunn och slät är den väldigt bekväm att hålla i oavsett om du har den i porträtt- eller landskapsläge. På ovansidan sitter powerknappen och volymknapparna. Riktigt snygga och ganska lätta att nå. Men ett par gånger kommer jag åt volymknappen istället för powerknappen. Det är dock inget som direkt stör. Något som däremot stör väldigt mycket är att Samsung valt att inte använda en vanlig micro-USB-port. Istället valde de en lösning, som minst sagt är snarlik den Apple använder i iPhone och iPad, med en långsmal kontakt som i andra änden av sladden blir en vanlig USB. Riktigt onödigt och faktiskt inget annat än idiotiskt då detta innebär att man inte kan låna en kompis USB-kabel eller laddare. Dåligt drag.

Skärmen hänger inte alltid med

Samsung har valt att sätta sin prägel på Honeycombmjukvaran som medföljer, i dagsläget Android 3.1. Vi gissar att deras skal är orsaken till att vi inte riktigt ser samma flyt i Galaxy Tab som i Sony Tablet S. När man sveper snabbt mellan hemskärmarna hänger den inte riktigt med. Det är inte särskilt irriterande egentligen, men det är heller inte omärkbart. Men skärmen imponerar ändå gällande dess ljusstyrka. Vi tror att den kan fungera riktigt bra även om det är stark sol ute. Jämfört med konkurrenterna ligger Galaxy Tab långt före i det här fallet. Att den dessutom har bra färgåtergivning och bra kontrast vid exempelvis e-boksläsning är flera plus. Kolla gärna in videon nedan för att få en uppfattning om flytet vid växling mellan hemskärmar, i appmenyn och när vi testar Angry Birds lite snabbt:

Videon ovan visar hur flytet är när man växlar mellan hemskärmar, skrollar i appmenyn och spelar Angry Birds.

Några riktigt bra funktioner från Samsung

Även om vi gissar att Samsungs skal drar ner flytet lite så har Galaxy Tab tack vare det ett par bra funktioner som konkurrenterna saknar. Ett exempel på detta är den fjärde knappen Samsung lagt till nere till vänster. Trycker du på den tar du ett screenshot. Du behöver inte roota eller koppla till datorn och krångla med ADB eller liknande. Snabbt, smidigt och smart. I mitten av nederkanten finns en pil. Trycker du på den får du fram genvägar till sex appar som Samsung tycker är viktiga. Tyvärr är det inte möjligt att ändra vilka genvägar som ska finnas där, det hade varit en ännu bättre lösning.

Men den funktion som jag gillar mest är den som ploppar upp om man trycker på klockan nere till höger. Direkt finns genvägar för att starta eller stänga av Wifi, GPS, bluetooth, ljud och liknande. Det är faktiskt väldigt användbart och bra gjort. Mer sånt här önskas av Android i stort.

På hårdvarufronten intet nytt

Jag gissar att Samsung kommer att presentera en eller ett par nya tablets ganska tidigt nästa år. Anledningen till det är att Galaxy Tab 10.1″ har bra, men inte särskilt ny hårdvara. Den tar sig fram med hjälp av en Tegra 2-processor på 1 GHz tillsammans med 1024 MB RAM och ett lagringsminne på 16, 32 eller 64 GB.

Processor Mobile NVIDIA® Tegra™ 2 Dual Core 1 GHz
RAM 1 GB
Skärmstorlek 10.1″
Upplösning 1280 x 800px
Lagringskapacitet 16 GB, 32 GB, 64 GB
Minneskortsplats Nej
Wifi 802.11a/b/g/n
3G-version Ja
Bakre kamera 3,2 megapixlar, har LED-blixt
Främre kamera 2 megapixlar
Övrigt Bluetooth, egen USB-kontakt, ingen HDMI-port

Bra kameror

Det är ärligt talat inte särskilt smidigt att filma med en 10″ tablet. Men om du nu ändå vill göra det så kan jag meddela att Samsung har lyckats ganska bra med Galxay Tabs kameror. Den bakre kameran kan filma i 720p HD med 30 bilder per sekund. Den har dessutom ganska bra kvalitet på ljudet vid inspelning, mycket bättre än Sony Tablet S. Men även stillbilder blir ganska bra, så länge det är någorlunda bra ljus. Annars kan den inbyggda LED-blixten hjälpa till att lysa upp både foton och video, men  såklart blir det inte lika bra resultat då som vid bättre belysning. Kika på videon nedan för ett par oredigerade videoexempel från Galaxy Tab.

Prestandatester

Vi testade Galaxy Tabs prestanda genom att köra tre tester på den. Vi använde apparna Quadrant, BenchmarkPi och Linpack for Android och gjorde alla tester tre gånger. Därefter räknade vi ut medelresultaten från samtliga testomgångar. Resultaten visas nedan jämfört med Sony Tablet S (gröna siffror är de vinnande).

Tablet Samsung Galaxy Tab 10.1″ Sony Tablet S
Quadrant 2366 1786
BenchmarkPi 572 548
Linpack single thread 28.930 30.698

Vi upplever (och testerna bekräftar delvis) att Galaxy Tab och Tablet S är likvärdiga sett till prestanda vid normal användning. Hårdvaran hänger med bra och det laggar sällan till. Dock fick vi problem när vi läste in en tung PDF, men efter några sekunders tänkande kunde båda plattorna visa PDFen.

Priser och övriga tankar

Det har varit väldigt roligt att testa Samsung Galaxy Tab. Den gör ett väldigt bra jobb när man surfar, läser PDFer, e-böcker, kollar på film och liknande. Den är dessutom en bra mediaspelare då den utan problem klarar att spela upp videoklipp i 720p och såklart vanliga musikformat. Den är bekväm att hålla i och känns gedigen, inte alls plastig eller billig. Men vi saknar minneskortplats, HDMI-utgång och en standardport för USB.

Den billigaste modellen av Samsung Galaxy Tab (16 GB Wifi) kostar från 3700 kronor. Modellen med 16 GB lagring och 3G kostar från 4200 kronor. Vill du ha modellen med 64 GB lagring och 3G får du spendera minst 6500 kronor.
Besök Prisjakt för att hitta lägsta pris på Samsung Galaxy Tab 10.1″.

Omdöme

Vi gillar verkligen Samsung Galaxy Tab, men den är inte helt befriad från problem. Vi hade önskat ett lite bättre flyt i skärmen, men hyllar samtidigt dess ljusstyrka. Den får många pluspoäng för sin design som är väldigt nätt trots stor skärm. Den väger lagom mycket och känns därför portabel och smidig på många sätt. Hade den haft HDMI-utgång och minneskortsläsare hade den varit i det närmaste perfekt. Vi vill ge Samsung några plus för bra funktioner som deras Honeycombskal medför, bland annat sceenshotknappen och inställningsmenyn. Men vi tror att det gör att lite flyt försvinner och designen på appikonerna faller inte alla oss i smaken. På det stora hela är vi väldigt absolut nöjda med denna tablet!

Samsung Galaxy Tab 10.1″ passar bra om:

  • Du vill ha en tunn och snygg tablet
  • Du vill ha en skärm med grymt bra ljusstyrka
  • Du vill ha så stor skärm som möjligt
  • Du vill kunna filma och fota i bra kvalitet

Samsung Galaxy Tab 10.1″ är mindre bra om:

  • Du vill ha HDMI-utgång
  • Du vill kunna utöka lagringsminnet med ett minneskort
  • Du vill ha väldigt bra flyt i menyer och hemskärmar
  • Du vill ha ett exklusivt utseende på Honeycomb

Om du inte stör dig på att USB-porten är speciell och kräver en specialsladd och vill ha en tablet med 10″-skärm är Samsung Galaxy Tab ett mycket bra och absolut prisvärt alternativ. Vi tror att du kommer gilla den!


Hitta lägsta pris på Samsung Galaxy Tab 10.1″

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼