Recension av Sony Tablet S

nov
30

I ungefär en veckas tid har vi fått den stora äran att leka med en Sony Tablet S, Sonys första Androidtablet. Redan vid första ögonkastet skiljer den sig från mängden med sin speciella design, en design som vissa av oss verkligen gillar och andra inte riktigt förstår. Men en sak är vi alla överens om: Sony Tablet S är riktigt bra!

Unik design på gott och ont


Sony har som sagt vågat gå sin egen väg vad gäller designen av Tablet S. Den har en naturlig lutning när den ligger på bordet och blandningen av svart och silver är riktigt fin. Den ser dock ut att vara lite finare än vad den är då dess skal är helt gjort i plast. Det gjorde att jag blev lite besviken när jag lyfte upp den för första gången och trodde att den hade någon metallyta. Men efter att ha vant mig vid plasten så stör den inte alls. Baksidan har en lite ”knottrig” yta som ger ett bra grepp både i landskaps- och portättläge. Trots att tableten har en lutning känns den inte alls konstig att hålla i porträttläge. Men att Sony valt den designlösningen gör att tableten inte alls är lika nätt som till exempel Samsung Galaxy Tab eller iPad.

Grym skärm

Det vi märker när vi börjar testa Tablet S är att skärmen är riktigt bra. Riktigt bra. Den lider dock av samma problem som alla Androidenheter har, nämligen att den inte riktigt når upp i det flyt som iOS-enheterna har. Men det är ofta bra nära, för Sony har verkligen lyckats med touchen. Att växla mellan hemskärmar flyter på bra, appmenyn likaså. Det går bra att skrolla webbsidor, även om jag ibland råkar zooma in istället för att skrolla. Det enda vi kan anmärka på gällande skärmen är att den inte är så ljusstark. När vi jämför den med Galaxy Tab, iPad och iPad 2 tycker vi bara att Tablet S har bättre bildåtergivning än första generationens iPad. Det innebär dock inte att skärmen är vare sig ljussvag eller särskilt blek i färgerna, bara att iPad 2 och främst Galaxy tab är bättre.

Videon ovan visar hur flytet är när man växlar mellan hemskärmar, skrollar i appmenyn och spelar Crash Bandicoot.

Eget skal i Honeycomb


Som de flesta tillverkare av Androidplattor har Sony valt att sätta sin prägel även på mjukvaran. Den kommer med Android 3.2 (Honeycomb). Sony har dels ändrat designen på appmenyn och en del ikoner, men även lagt in ett par egna appar. Förutom de standardappar som alltid medföljer finns bland annat en e-boksläsare, multifjärrkontrollsapp, DLNA och en Playstationemulator. Appmenydesignen är sjukt snygg. Bilden ovan gör den inte rättvisa, i verkligheten känns den både exklusiv och smart. Man kan flytta om ikonerna som man vill, välja om man vill ha dem i bokstavsordning eller sortera dem utifrån när de installerades. Dessutom blänker de till då och då, vilket ger en lyxig känsla.

Även hemskärmarna har fått en uppiffning. Högst upp till vänster finns fem genvägar till appar. Du kan själv välja vilka fem du vill ska finnas där. Om du till exempel använder Twitter och kameran ofta kan du slänga upp genvägar till dem där. Tyvärr verkar Sony ha slarvat lite med översättningen till svenska, eller snarare struntat i att översätta vissa delar. Så ibland står något på svenska och ibland på engelska. Detta gäller inte bara hemskärmarna utan hela mjukvaran. Förhoppningsvis kommer detta att fixas i en uppdatering.

Stabil hårdvara

Sony Tablet S har under skalet blivit utrustad med stabil, men inte revolutionerande hårdvara. Den har en Tegra 2-processor, 1 GB RAM och 16 eller 32 GB lagringsminne inbyggt. Versionen med 16 GB minne finns med och utan 3G.

Processor
Mobile NVIDIA® Tegra™ 2 Dual Core 1 GHz
RAM
1 GB
Skärmstorlek
9,4″
Upplösning
1280 x 800px
Lagringskapacitet
16 GB/32 GB
Minneskortsplats
Ja, SD/SDHC
Wifi
802.11b/g/n
3G-version
Ja (16 GB)
Bakre kamera
5 megapixel, 2592 x 1944px
Främre kamera
0,3 megapixel, VGA
Övrigt
IR, Bluetooth, Playstationcertifierad, ingen HDMI-port

Helt okej kamera

Tabletens huvudkamera tar stillbilder på upp till 2592 x 1944px och filmar i 720p HD. I dagsljus blir både stillbilder och filmer bra, men ljudet är faktiskt inte särskilt bra alls. Det låter ungefär som om man pratar i en konservburk. Den främre kameran duger bra till exempelvis videosamtal över Skype, men inte mer än så. Samtidigt förväntar jag mig inte mer av en tablet. Klart godkänt får Tablet S på denna del. Videon nedan är filmad med Tablet S i högsta upplösning och är inte redigerad i efterhand:

Prestandatester

För att testa prestandan och kunna jämföra med konkurrerande tablets har vi kört tre testappar på Tablet S. Apparna är Quadrant, BenchmarkPi och Linpack for Android. Vi gjorde alla tester tre gånger och tog sedan medelvärdet av resultaten. Såhär blev resultaten för Sony Tablet S jämfört med Samsung Galaxy Tab 10.1″:

Tablet Sony Tablet S Samsung Galaxy Tab 10.1″
Quadrant 1786 2366
BenchmarkPi 548 572
Linpack single thread 30.698 28.930

(Gröna siffor visar vinnaren i varje test)

Vi förstår att det inte säger så mycket att bara jämföra två tablets, men i takt med att vi recenserar fler kommer vår statistik bli bättre och mer talande. Vi kan i alla fall se att Tablet S och Galaxy Tab är relativt likvärdiga sett till ovanstående tester, vilket kan förklaras med att de har likvärdig hårdvara.

Priser och övriga tankar

Tablet S ligger delvis i nivå med konkurrenterna, i alla fall Wifi-modellerna. Vill du ha modellen med 3G blir den tyvärr ganska mycket dyrare. Sony Tablet S 16 GB Wifi kostar från 4300 kronor, modellen med 32 GB Wifi kostar från 5000 kronor och modellen med 16 GB och 3G kostar hela 5700 kronor. Hitta lägsta priser på Sony Tablet S.

Det är kul att Sony delvis gått sin egen väg med sin Tablet S. Ingen annan tablet har IR och kan vara multifjärrkontroll (kommande Tablet P undantaget) och det är såklart bara Sonys tablets som är Playstationcertifierade. Dessutom är det som sagt otroligt bra touch och flyt i skärmen. Litet minus ändå att skärmen är något ljussvag och matt i färgerna. Men den ovanliga designen är otroligt bekväm att hålla i som om det vore en bok om man läser just en e-bok eller kanske en PDF. Den funkar bra att surfa med både i soffan och i sängen. Är du spelsugen funkar spel som Angry Bird och Sprinkle precis så bra som de ska. Sony har dessutom stöd för minneskort i SD/SDHC-format, vilket är bra om internminnet börjar ta slut. Filöverföring görs enkelt tack vare att tableten är utrustad med en USB-microport. Tyvärr finns det ingen hdmi-port.

Omdöme

Man vet att en produkt är lyckad om det tar emot att bli av med den. I skrivande stund har jag den fortfarande bredvid mig, men bara några timmar till. Och jag vill inte släppa den. De flesta killarna på redaktionen är överens om att Sonys tablet hade varit ett givet köp om den hade haft en design som mer liknar Galaxy Tab eller iPad. Jag förstår hur de tänker, men tycker personligen att nuvarande design är både smart och snygg, dock inte så nätt. Om du köper en Tablet S är vi i alla fall övertygade om att du kommer bli väldigt nöjd med den!

Sony Tablet S passar bra om:

  • Du vill ha en tablet med unik design
  • Du gillar att spela Playstation 1-spel
  • Du vill ha en tablet med väldigt bra touch och flyt i skärmen
  • Du vill kunna använda tableten som multifjärrkontroll via IR
  • Du vill kunna ta bilder och filma med bra kvalitet i dagsljus

Sony Tablet S är mindre bra om:

  • Du vill ha en tablet med 3G som är prisvärd
  • Du vill ha en väldigt tunn och smidigt platta
  • Du vill ha en ljusstark skärm (vid stark sol eller liknande)
  • Du vill kunna koppla din tablet till en TV via HDMI
  • Du kräver bra ljudkvalitet på din videoinspelningar

Sony Tablet S är kanske inte den allra mest prisvärda tableten sett till hårdvara/utrymme per krona. Men den är heller inte mycket dyrare än konkurrenterna och i vissa fall är den faktiskt värd varenda krona. Minst. Jag vill ha en.


 

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼