Standbyguiden

nov
26


Vem kan ha missat Eons kampanj ”Goodbye standby” som finns i alla stora dagstidningar, utomhus på reklampelare, florerandes i sociala medier etc? Inte jag. Jag är som en reinkarnerad Oliver Kahn – det filtreras omedvetet och mekaniskt.

Genom att stänga av standbyfunktionen på dina elektroniska apparater, sparar du pengar varje år samtidigt som du är lite snällare mot vår kära planet.

Det är väldigt enkelt – allt du behöver är ett grenuttag med strömbrytare, du vet en sån där strömbrytare som brukar lysa. Här nedan listar vi fördelarna med att stänga av din TV, dator, digitalbox och spelkonsol på riktigt.


Standby?

Begreppet standby kommer från engelskan och betyder ”vänteläge”. En apparat med en standbyfunktion gör det möjligt att snabbt sätta till exempel TV, stereo eller spelkonsol i viloläge. Det gör att man snabbare kan starta upp apparaten vid ett senare tillfälle.

Varför är standby ett problem?

Att kunna slå på och av hemelektronik utan att bryta strömmen helt är smidigt och bekvämt. Standbyfunktionen spar helt enkelt lite tid, vilket är bra eftersom våra liv kretsar kring klockan och dess visare. Problemet är att apparater i standbyläge förbrukar energi. Även om förbrukningen i sig är förhållandevis låg per apparat räknat, utgör den en väsentlig del av hushållets totala energikonsumtion. Varför då? Jo, för att vi låter våra apparater stå i standbyläge under dygnets alla timmar, dag efter dag, vecka efter vecka. Energimyndigheten har räknat ut att så mycket som 10 procent av hushållens energikonsumtion idag utgörs av standbyförbrukning. 10% av all energiförbrukning, det är många brända kilowattimmar på egentligen ingenting.

Vilka apparater har egentligen en standbyfunktion?

Nästan all modern hemelektronik , liksom många vitvaror och hushållsapparater, har idag en inbyggd standbyfunktion. Som exempel kan nämnas datorer, tv-apparater, stereoanläggningar, spelkonsoler, digitalboxar, skrivare, diskmaskiner, tvättmaskiner m.fl.


Världen sett från rymden. Det ljusa fläckarna är faktiska ljuskällor.


Elförbrukning i standbyläge

Eon har följt en vanlig familj, familjen Larsson från Kungsbacka på deras resa mot minskad elförbrukning. Här ser du hur mycket deras standbyförbrukning uppgick till. Elförbrukningen är utskriven i watt.

Dator: 2,8
Datorskärm, LCD: 1,1
Playstation: 1,9
Digitalbox: 17,5
TV, LCD: 1,0
Ministereo/hifi-system: 8,3
DVD: 1,6
Microvågsugn: 3,1

Summa: 37,3 W

37 W låter inte så mycket, men tänk på att apparaterna står så kanske 20 timmar per dag. Det innebär att familjen använder 272 kWh ((20*365*37,34)/1000) varje år, helt i onödan. Om familjen Larsson får betala ungefär 1,50 kr/kWh innebär detta en besparing på omkring 400 kronor varje år.


Är kampanjen överdriven?

Enligt kampanjen framstår det som om standby-funktionen är helt onödig och att det bara behövs ”på” och ”av” på alla apparater. Varför finns det då standby-funktion? Detta är en av de frågor som Lars Svensson, civilingenjör grubblar över i tidningen NyTeknik. Svensson menar att kampanjen är stort uppslagen och troligen till för att bättra på Eons varumärke. Vidare hävdar han att Eon väljer att vara trendiga och försöka framstå som miljövänliga och hjälpa människor att spara pengar, samt att fokus försvinner från höga elpriser och den erbarmliga hanteringen av kärnkraftverken.

Oavsett om det är Lars Svenssons uträkningar och syn på Eons varumärkeshantering, eller energimyndighetens franska linjaler som gäller, är det oundvikligen en intressant fråga som borde beröra många fler än barska civilingenjörer och sjungande trädkramare. 5%? 10%? – Jag trycker på den röda knappen.


Källor: NyTeknik & Eon

Av

Nitisk technofantom med ett patologiskt förhållande till sociala medier, PR och design. Blir knäsvag av snygg typografi.

Kontakt: alexander.nilbrink@hypeline.se

Annons ▼