Cotton Candy – världens minsta PC?

nov
19

Datorerna blir bara mindre och mindre, men detta tar nog priset. Det norska företaget FXI utvecklar just nu en produkt vid namn Cotton Candy som ser ut som ett USB-minne med en HDMI-kontakt på ena kortsidan och ett uttag för ett Micro-SDkort. Men det är inte ett vanligt USB-minne med lite fler kontakter, Cotton Candy är en väldigt liten dator.

Genom att koppla in Cotton Candy i en ledig HDMI-port i TVn har du helt plötsligt en ganska kompetent dator i vardagsrummet. Koppla in mus och tangentbord via Bluetooth, så är det bara att köra. I dagsläget finns Cotton Candy enbart som en prototyp och kör Android 2.3 Gingerbread, men när produkten lanseras ska användaren även kunna köra operativsystem som Windows 8 och Ubuntu. Det går även bra att koppla in Cotton Candy i en dators UBS-port och köra operativsystemet på din PC. Enligt FXI ska det även vara möjligt att koppla den till din tablet, smartphone eller liknande produkter med USB eller HDMI.

Klarar full HD

Cotton Candy ska klara att spela upp video i full HD 1080p, vilket går tack vare dess inbyggda dual coreprocessor på 1,2 GHz. Den har 1GB RAM, klarar Wifi-standarderna b,g och n och spelar gärna upp ljud i MP3, AAC, AAC+ och Real Audioformaten samt visar bilder i JPG, GIF, BMP eller PNG. Men du kan såklart även använda den lilla minidatorn till att skriva text, surfa, mejla, spela Angry Birds och annat nödvändigt. Även om jag just nu är tveksam till att mitt behov för den här produkten är särskilt stort så ser jag absolut potentiella användningsområden. Men det kommer dröja innan produkten är färdigutvecklad och redo att säljas. Priset sägs hamna under $200 (1360 kronor).


Källor: Engadget, FIX.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼