Flashback får journalistpris

nov
17

Flashback, eller rättare sagt några användare på Flashback grävde i augusti fram de allra första bevisen på att Terje Hellesø manipulerat ett flertal av sina naturbilder, främst de med lodjur. Aftonbladet och många andra stora nyhetssidor valde att strunta i att ge Flashback credd för detta grävande (efter alla negativa artiklar om FB kan de ju inte skriva något snällt!), men nu får Flashbackanvändarna minst sagt upprättelse för sitt arbete, de belönas nämligen med Sveriges Radios nyinstiftade journalistpris Årets Medieorm.

Detta grävande kallas journalistik 3.0 och det är faktiskt riktigt häftigt att tänka att ett antal personer lagt sin fritid åt att söka fram bevis för något som misstänktes vara fejkat och faktiskt lyckas skrapa fram så pass övertygande bevis att Terje till slut måste träda fram och be om ursäkt.

Juryns motivering lyder:

”Årets Medieorm, som visat prov på föredömligt arbete inom journalistik 3.0, är inte en person utan de omkring 800 personer som på ideell basis genom nätbaserad crowdsourcing hjälpts åt att avslöja hur Terje Hellesø – fram till avslöjandet titulerad Årets Naturfotograf 2010 – fuskat sig fram till sina prisbelönta bilder. Efter att nyheten om de misstänkta bildmanipuleringarna gått ut i traditionella medier, där Hellesø bland annat kunde höras förneka alla former av fusk hos P4 Jönköping, visade sedan Flashbackgrävarna i sin långa diskussionstråd och på sin blogg terjadefoton.wordpress.com hur värdefullt kollektivets samlade kraft och kompetens kan vara för ett journalistiskt avslöjande och hur detta genom ett gott samspel med traditionella medier kan ge upphov till en världsnyhet. Att avslöjandet dessutom gäller en fotograf, dvs en representant för mediebranschen, tillför ytterligare en demokratisk dimension. Avslöjandet ledde inte bara till att Terje Hellesø förlorade sin utmärkelse, utan har dessutom bidragit till en viktig debatt om bildjournalistikens trovärdighet och förutsättningar.”

Det kanske allra finaste med den här historien är att de vinnande användarna väljer att skänka hela vinstumman, 10 000 kronor, till organisationen Reportrar utan gränser. I sin blogg skriver de detta:

”För oss Flashbackgrävare är yttrande- och tryckfrihet väsentliga grundpelare. Det är viktigt att stödja de många människor som, inom olika journalistiska former arbetar för att spegla verkligheten.

Kanske få likheter i övrigt med RUG, men namnet ”utan gränser” tilltalar oss. Vi har genomfört vårt ideella crowdsourcingarbete utanför de vanliga redaktionella gränserna.”


Källor: Sveriges Radio, Terjade foton.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼