Riktigt dålig pressbildsredigering

nov
12

Bilden ovan kommer från den norska dagstidningen Adressa och föreställer Norges stadsminister Jens Stoltenberg, Johanna Sigurdardottir, Fredrik Reinfeldt och Helle Thorning-Schmidt. Ovanför bilden finns rubriken ”Møte i en splittet familie” (Möte i en delad familj). För att bilden ska visa vad rubriken vill ge sken av har tidningen gått ganska hårt på bilden och målat över vissa delar med svart. Otroligt oproffsigt och fult. Och det går verkligen emot alla former av regler det finns inom pressbilder.

Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg befann sig på plats och visar i sin blogg sina egna bilder från presskonferensen där ovanstående bild togs. Han är kritisk mot detta agerande och berättar om sina erfarenheter av att fotografera politiker vid presskonferenser. Ganska intressant läsning.

Tyvärr är redigering (som snarare kan kallas manipulering) av pressbilder inte så ovanligt idag. Det är nog ganska lockande att dra lite extra i reglagen i Photoshop som frilansfotograf för att få en lite häftigare bild och därmed tjäna lite mer pengar. Men det är inte okej, av många anledningar. Hur uppenbart fejkat resultatet än må vara.


Källa: Fotosidan.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼