Orbit Tower i London, spännande design

nov
6

Alla stora städer har ett landmärke. Eiffeltornet i Paris, Globen i Stockholm, Golden Gatebron i San Francisco, Big Ben i London och såklart Svampen i Örebro är några exempel. Men nu verkar Londonborna anse att deras gamla klocktorn inte är tillräckligt när Englands huvudstad får äran att anordna OS 2012. Därför bygger vad de kallar Orbit Tower som finns i Olympic Park, Stratford East London.

Orbit Tower är faktiskt vad det låter som, ett torn vars konstruktion är skruvad (bokstavligen). Det har liknats vid en bergochdalbana och ett tillknycklat Eiffeltorn, men är egentligen ett utkikstorn. Det är 115 meter högt och har två våningar som rymmer 150 besökare vardera. Man uppskattar att Orbit Tower kommer att kunna ta emot upp till 700 besökare per timme.

Jag har inte hittat någon uppgift om vad det kostar att uppföra Orbit Tower, men jag har läst att den beräknade kostnaden var cirka 19.1 miljoner pund (drygt 201 miljoner svenska kronor). Ganska saftigt kan tyckas. Men det vore riktigt kul att besöka platsen och tornet någon gång. I samband med OS 2012 ska tornet öppnas för allmänheten.


Källa: Orbit Tower blog.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se