Ubuntu vill ta plats i din mobil

nov
2

Det (i sammanhanget) väldigt populära Linuxsystemet Ubuntu vill nu inte längre bara vara ett trevligt alternativ i din PC. Nu är de sugna på att slå sig in bland Android, iOS och Windows 8 och ta plats i smartphones och surfplattor. Det låter faktiskt ganska spännande tycker jag. Ubuntu har ett ganska trevligt gränssnitt och sköna funktioner och med en del tweakande skulle det kunna fungera riktigt bra. Samtidigt ställer jag mig lite frågande till vilken tillverkare som kommer att våga släppa en telefon eller platta med Ubuntu som operativsystem.

Googles operativsystem Android är likt Ubuntu baserat på Linux, men där slutar i princip likheterna. Google hade gissningsvis bra mycket större chans att få Android att slå igenom för ett par år sedan än vad Ubuntu kommer att ha. Men om de hittar en ny funktion eller något annat som gör dem unika så kan det såklart gå.

I dagsläget finns inte särskilt mycket information om hur Ubuntu för mobiler och surfplattor skulle kunna se ut eller vad det skulle kunna innehålla, ryktet säger att en första version som tidigast kan lanseras 2014. Dock tänker jag inte avfärda detta helt och hållet nu heller, det vore riktigt kul med en till konkurrent på smartphonemarknaden. Och konkurrens är nog bara bra i det fallet.


Källa. IDG.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼