Därför gillar jag Google+

okt
27

När Google i slutet av juni i år presenterade Google+ trodde jag och gissningsvis många andra att det skulle vara en ren Facebookkopia (även om Facebook inte är en ny idé). Den 30 juni tog jag mina första stapplande steg i den då okända världen som jag nu tycker väldigt mycket om. Då var det ganska glest med användare och jag fattade inte riktigt vad Google+ skulle vara till för. Var det en Facebokkonkurent? Skulle den döda Twitter? vad var grejen? Nu vet jag.

Varken Twitter eller Facebook

Google+ är inte en Facebookersättare. Den kommer heller inte att döda Twitter. Google+ är en blandning av de båda, men med många egna fördelar. Precis som på Facebook skriver du uppdateringar om det du känner för och dessa kan kommenteras av andra, eller så ger man dem en +1 (motsvarigheten till Gilla). Likt Twitter kan du följa olika personer och när du gör det hamnar deras uppdateringar i ett flöde. Det finns ingen vänförfrågan på Google+ utan man följer varandra. Det delas mycket länkar, bilder och YouTubeklipp i mitt flöde. Men det dyker ofta upp väldigt spännande diskussioner. En diskussion på Twitter blir snabbt väldigt svår att följa då det inte riktigt går att visa bara en viss diskussion. Men på Google+ kan en diskussion pågå väldigt länge utan att den blir oöverskådelig.

Hänga med Dalai Lama

En riktigt häftig grej är Google Hangouts. Det kan till viss del liknas vid de videosamtal som ofta förs via Skype, men det finns vissa fördelar med en Hangout. Igår deltog jag i en Hangout där en kille visade ett antal smarta knep i Photoshop och Illustrator. Istället för att visa sig själv i sin webbkamera så visade han sin datorskärm i realtid. Vi som lyssnade kunde ställa frågor och kommentera och man kunde komma och gå som man ville. Jag har även hört mycket om en annan Hangout som jag tyvärr missade. För ett par helger sedan deltog ingen mindre än Dalia Lama i en Hangout. Jag kommer aldrig att få träffa honom på riktigt, men här hade jag kunnat prata med honom ändå.

En skön fördel med Google Hangout jämfört med Skype är att man inte behöver något speciellt program installerat. Samtalet sker i ett webbläsarfönster.

Dela upp dina kontakter i kretsar

I takt med att man följer fler och fler personer blir det lätt oöverskådligt när man letar efter en speciell person. Men tack vare att Google+ har något som kallas kretsar är det enkelt att sortera sina kontakter. Du kan skapa så många kretsar du vill och döpa dem till passande namn. Sedan drar du in dina vänner i kretsarna. Du kan lägga samma kontakt i flera kretsar. Om du till exempel har en krets som heter Familj, en som heter Kollegor och en som heter Androidnördar så kan du sedan välja att dela olika saker med olika kretsar. Om du hittat en supercool Androidapp delar du den med din krets som heter Androidnördar. Samtidgt vill du inte att dina kollegor ska se det inlägget, du jobbar ju ändå för Apple…

Avslutande tankar

Google+ har bara funnits i ett par veckor, i alla fall för de som saknat invite. Ändå har det redan hyllats och sågats till leda av olika personer. Men är det något för dig? Det beror på vad du är ute efter. Vill du ha en sida där du kan snacka med alla dina vänner och dela en massa bilder och tankar? Då är Facebook bättre än så länge, Google+ har inte alls lika många användare i dagsläget. Och om du gillar att läsa korta, snabba uppdateringar och kunna ställa frågor till företag och organisationer är nog Twitter mediet för dig. Men om du vill ha en sida där du kan läsa och delta i långa diskussioner om allt från Gud till Battlefield 3 samtidigt som du delar med dig av länkar, bilder och annat kul kan Google+ vara din grej. Och till skillnad från Facebook så kan du när du vill ta bort ditt konto och allt du laddat upp på Google+, så om du ångrar dig är det bara att radera kontot.
Välkommen!


Min profil på Google+.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se