Galaxy Nexus är här

okt
19

Precis som det sista ryktet vi hann publicera innan Googles och Samsungs presskonferens inatt påpekade så heter den nya Googlemobilen Galaxy Nexus. Den presenterades alltså inatt och den kommer snart att lanseras. Det meddelades nämligen att telefonen hittar ut i handeln i november och den ska lanseras i Nordamerika, Asien och Europa samtidigt. Trevligt!

Galaxy Nexus är Googles nya flaggskeppsmobil. Likt sin föregångare Nexus S så är den utvecklad av Samsung i ett nära samarbete med Google. Det är den första mobilen som levereras med Android 4.0 Ice Cream Sandwich (mer om ICS i ett kommande inlägg) och den sätter åtminstone standarden på en front, skärmstorleken. Nexus One har en skärm på 3,7″, Nexus S har en 4″ stor skärm. Galaxy Nexus skärm är hela 4,65″ stor.

Galaxy Nexus under skalet

Förväntningarna på Galaxy Nexus var nog lika höga inom Androidkretsarna som de var på iPhone 5 inom Applekretsarna. Huruvida Galaxy Nexus uppfyller förväntningarna eller ej beror lite på vem du frågar, men det är inte någon revolutionerande hårvara under skalet. Med det sagt vill jag direkt nämna att jag inte alls är besviken på hårdvaran, den är bara inte riktigt det där wow som kanske hade önskats. Kameran har ”bara” 5 megapixel, men det betyder inte att den är sämre än iPhone 4S 8-megapixelkamera. Det handlar om så mycket mer är upplösning, optiken är avgörande. Och den kan jag inte säga så mycket om ännu. Men det jag kan säga är att kameran verkar vara blixtsnabb. Och enligt Google tar det mindre än en sekund att ta bilden från det att man tryckt på avtryckarknappen. Det är bra!

Processorn är såklart Dual-Core och surrar på med 1,2 GHz. Helt okej, men inte fantastiskt. Vad som däremot är riktigt häftigt är hur smala kanter Samsung har lyckats få till mellan skärmen och mobilens slut. Titta på bilderna så ser du att framsidan i princip bara består av en skärm. Galaxy Nexus har inte ens några fysiska knappar, de är en del av skärmen och kan därmed byta plats vid behov. Riktigt hett! Lika het är skärmens upplösning på hela 1280x720px. Det ska vara så högt att man inte kan se individuella pixlar.

En jämförelse med iPhone 4S

Jag vet att iPhone 4S inte är den enda utmanaren till Galaxy Nexus, men det är den telefon som den troligtvis kommer att jämföras mest med. Så då ska inte vi vara sämre!

Specifikationer Galaxy Nexus iPhone 4S
Mått HxBxD (mm) 136x68x9 115x59x9
Skärmstorlek 4,65″ 3,5″
Skärmtyp SUPER Amoled LED-bakgrundsbelyst IPS TFT
Upplösning 720x1280px 640x960px
Processor 1.2GHz Dual-core 1 GHz dual-core, A5 chipset
RAM-minne 1GB 512MB
Internminne 16GB, 32GB 16GB, 32GB, 64GB
Kamera 5 MP autofokus, LED-blixt 8 MP autofokus, LED-blixt
Upplösning stillbilder 2592x1936px 3264x2448px
Upplösning video 1080p 30fps 1080p 30fps
Mobilnätverk 2G, 3G, HSDPA/LTE 2G, 3G, HSDPA
WiFi 802.11 a/b/g/n, dual-band 802.11 b/g/n
Batteri Li-Ion 1750 mAh Li-Po 1432 mAh
Övrigt NFC, Barometer, Flashkompabilitet, Android 4.0 Micro-SIM, Siri, iCloud, iOS5

Det finns fortfarande massor att säga om Galaxy Nexus. Vi kommer garanterat att skriva mycket mer om denna telefonen som har gjort mig sugen på att lägga ut 5000 kronor på en ny mobil, fast jag sagt att jag inte ska göra det förrän nästa sommar. Vi får se om jag lyckas hålla mig. Du kan kolla på videon nedan och få lite mer info om Galaxy Nexus:


Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼