Android 4.0 Ice Cream Sandwich

okt
19

Förutom att presentera Galaxy Nexus handlade nattens presskonferens till stor del om Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Efter att ha kört två olika versioner av Android är smartphones och surfplattor nu enade i samma version, vilket kommer att underlätta mycket för apputvecklare världen över. Och vi användare har mycket godis att se fram emot i denna lockande version. Varför? Det ska jag berätta för dig!

Äntligen GPU-acceleration

Något som iPhone haft länge men Android saknat är GPU-accelererad grafik. Kortfattat innebär det att grafiken till stor del skapas av en annan krets än processorn, vilket ger ett bättre flyt och därmed en skönare användarupplevelse. Det har länge efterfrågats av Androidanvändarna och nu är det alltså här. Men det är inte det enda som kan ge ett bättre flyt. Från och med ICS har Android nu fullt stöd för Dual-Coreprocessorer och även någon som kallas Garbage Collection. Garbage Collection är en funktion i Java (det språk som Android är kodat i) som ser till att rensa ramminnet från bakgrundsprocesser vid behov. I och med att Dual-corestödet nu är utvecklat kan Garbage Collection använda en kärna samtidigt som den app du har igång använder den andra. På så sätt ska lagget minska ytterligare.

Ett nytt teckensitt vid namn Roboto

Eftersom Android i och med ICS nu har 1280×720 som standardupplösning har Google utvecklat ett teckensnitt anpassat för den upplösningen. Det heter Roboto och är faktiskt riktigt snyggt. Och det är inte alls det enda som är snyggt i ICS, det mesta har fått sig en rejäl uppfräschning. Borta är det gröna från Gingerbread, nu är det turkos som gäller. Se bilder nedan för exempel på hur snyggt Android har blivit:

Den första bilden visar hur hemskärmarna ser ut som standard. De fem ikonerna ovanför de tre knapparna går att ta bort och lägga till som man vill, så att du alltid har just de genvägar du vill ha. Att skapa en mapp är enklare än någonsin. Om du har flera ikoner på en hemskräm är det bara att dra en ikon och släppa den ovanpå en annan. Då hamnar de i en gemensam mapp som kan döpas till det du vill. Självklart kan du lägga till, ta bort och arrangera apparna i mappen precis som du vill.

Den mittersta bilden visar ICS låsskärm. Genom att dra hänglåset till höger låser du upp telefonen. Drar du istället till vänster kommer du till kameran. Du kan även dra ner rullisten överst och se notifikationer på låsskärmen. Teckensnittet som används på alla bilder är just Roboto.

Den tredje bilden visar listan med aktiva program. Du kan enkelt växla mellan programmen men även avsluta dem. Dra dem åt höger eller vänster så att de försvinner från listan. Då stängs de även av.

Lås upp telefonen med ansiktet

Nog för att det är lätt att låsa upp telefonen genom att dra ett hänglås till höger, men hur säkert är det? Du kan istället använda ditt ansikte. Aktivera kameran och rikta den mot ditt ansikte. Om Android känner igen det låses telefonen upp, annars meddelar den att den inte känner igen dig. Om du inte är dig lik kan du såklart låsa upp telefonen ändå, genom att slå rätt PIN-kod.

Håll koll på din mobildata

Om du, som jag, inte har obegränsad surf i ditt abonnemang gäller det att hålla koll på hur mycket man förbrukat varje månad. Och i ICS har detta blivit både enkelt och snyggt. Du kan se en graf som visar hur mycket du har förbrukat under en viss tidperiod och även vilka appar som ligger bakom denna förbrukning. Du kan ställa in en varningsnivå. Om du förbrukar upp till denna nivå får du en varning. Du kan även lägga till en maxgräns. Om du kommer upp i den mängden stängs mobildata av till nästa månad. På så sätt slipper du en chock när nästa räkning dimper ner. Dessutom kan du blockera bakgrundsdata för valfria appar, då kan de bara koppla upp sig när du aktivt använder dem.

Några fler trevliga nyheter

Det finns väldigt många nyheter i ICS. Några av dem har jag redan berättat om och några ska jag nu lista kort:

 • Möjlighet att ta screenshots (finns sedan tidigare i vissa modeller)
 • Möjlighet att ändra storlek på all widgets
 • Surfa med flikar i standardwebbläsaren
 • Rensa valfria notifikationer i rullisten
 • Förbättrat tangentbord
 • Förbättrad röststyrning (dock ej på svenska)
 • Uppfräschad Gmailapp, kontaktapp och kalenderapp
 • Förbättrad kameraapp, bland annat med stöd för filter
 • Bildredigering i galleriappen
 • Överför bilder, länkar, kartor mm med hjälp av NFC och Beam
 • Möjlighet att inaktivera förinstallerade appar

Sådär ja, det var den utlovade texten om Ice Cream Sandwich. Jag kan avsluta med att säga att Google meddelat att Nexus S kommer att få ICS, utvecklingen av den versionen pågår. De är däremot inte säkra på om Nexus One får det. Jag hoppas i alla fall att den får det (då jag äger en sådan).


Källa: Swedroid.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼