Windows 8 har släppts

sep
18

En första testversion i alla fall

Efter succén med Windows XP, fiaskot med Vista och en viss återkomst med Windows 7 är det snart dags att säga hej till nästa version av Windows, en version som just nu kallas Windows 8. I dagarna släppte Microsoft en första testversion av Windows 8 för allmänheten att provköra, vilket resulterade i över 500 000 nedladdningar redan det första dygnet. Vad är då nytt?

Metro – gränssnitt för surfplattor

Som bilden ovan visar har Microsoft fattat tycke för den design som används i deras mobila operativsystem Windows Phone 7. De karaktäristiska rutorna återfinns numera även i Windows 8. I alla fall om man vill. Microsoft har nämligen jobbat hårt för att anpassa Windows 8 till PCn såväl som surfplattan. Detta innebär att du som har en touchskärm till din PC kan navigera med hjälp av den, om du vill. Denna version av Windows 8 kallas Metro. Men lyckligtvis har Microsoft förstått att alla vi som inte vill ha ett touchanpassat gränssnitt i våra datorer kan välja bort detta och istället få fram något som grafiskt liknar Windows 7. Förhoppningsvis kan även de som kör Windows 8 i sin surfplatta välja bort Metrogränssnittet om man vill det.

Microsoft har meddelat att de som kör Metro i sin surfplatta inte kommer att ha tillgång till insticksmoduler i Internet Explorer. Detta innebär bland annat att Flash inte är tillgängligt. Men om man besöker en webbsida med Flashinnehåll kan man öppna upp den sidan i fullversionen av Internet Explorer och därmed få tillgång till Flash och andra insticksmoduler. Anledningen till att Microsoft valt att göra så är enligt dem för att spara på batteri, RAM och processor. Personligen anser jag att det ska vara upp till användaren att välja om man vill ha stöd för Flash eller ej, men det är bra att det finns en lösning på detta inbyggt.

Det är ännu allt för tidigt att säga något om huruvida Windows 8 kommer bli en hit eller flopp. Men gränssnittet Metro verkar vara förinställt vid nyinstallationer, vilket spontant känns riktigt dumt. Alla mindre teknikkunniga användare kommer känna sig rejält vilse om de inte känner igen sig. Men om Microsoft jobbar på och kodar in många nya, användbara funktioner tillsammans med ett stabilt och resurssnålt flyt så kan det bli bra. Ett Service Pack eller två senare såklart…


Ladda ner testversionen av Windows 8.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼