En introduktion till Android del 1

sep
6

Jag som bekantade mig med Androidplattformen redan sommaren 2009 har hunnit lära mig ganska många ord och uttryck som för nybörjaren kan låta märkliga. Därför har jag nu skrivit ihop en liten nybörjarguide för Android.

Vad är Android?

Android är ett operativsystem utvecklat för smartphones och senare även tablets. Det utvecklas av Google, men vem som helst får använda Android i sina produkter. Android är dessutom Open Source, vilket innebär att källkoden är tillgänglig för nedladdning för vem som helst. Sedan den första Androidmobilen lanserades 2008 har Android tagit marknadsandelar i rasande takt och i dagsläget tros ungefär varannan mobil som säljs i Sverige vara en Androidmobil.

Populära Androidmobiler

Några Androidmobiler som sålt bra i Sverige är HTCs Hero, Legend, Deisre-serie, Sony Ericssons X10-serie, Arc, Samsungs Galaxy-serie och ZTEs Blade, men det finns flera hundra modeller från en stor mängd tillverkare. Detta myller av telefoner är på gott och ont. Fördelen är att vi konsumenter nästan garanterat kan hitta en telefon som passar oss och har rätt pris. Men nackdelen är att eftersom hårdvaran kan skilja sig åt ganska rejält mellan olika modeller kommer användarupplevelsen också att göra det. Alla spel och appar fungerar inte i alla telefoner och eftersom många tillverkare delvis gör om Android för att passa deras mobiler kan det vara svårt att veta hur alla modeller fungerar. Dessutom släpper Google med jämna mellanrum nya versioner av Android. Om inte tillverkarna släpper de uppdateringarna till sina telefoner kommer inte konsumenterna få den senaste versionen, vilket kan leda till att funktionalitet saknas och säkerhetshål inte täpps igen.

Cupcake, Donut och Eclair?

Istället för att bara kalla sina versioner för Android 1.5, 1.6, 2.0 och liknande har Google valt att döpa de olika versionerna till sötsaker. Android 1.5 heter Cupcake, 1.6 heter Donut, 2.0/2.1 heter Eclair, 2.2 FroYo (Frozen Yoghurt), 2.3 Gingerbread och 3.0 Honeycomb. Nästa version kommer heta Ice Cream Sandwich och tros vara version 4.0.

Alla versioner av Android upp till 2.3 Gingerbread är anpassade för samrtphones. Version 3.0 Honeycomb är en specialversion enbart tänkt till tablets. Men från och med Ice Cream Sandwich kommer både smartphones och tablets köra samma version av Android, vilket säkert kommer förenkla något i denna versionsdjungel.

Hemskärmen – Androids skrivbord

Till skillnad från exempelvis iPhones operativsystem iOS har Android något som kallas Hemskärmar. De kan förklaras som en motsvarighet till Skrivbordet i exempelvis Windows, där man kan placera ikoner, byta bakgrundsbild och liknande. Lite beroende på telefon och vilken Launcher man har (vad en Launcher är förklaras strax) kan man ha allt från 1 till 10 hemskärmar som man når genom att dra fingret till höger eller vänster på skärmen när man inte har någon app igång. Men man kan även lägga till Widgets på hemskärmarna.

En Widget är ungefär små program som körs direkt på Hemskärmen. Det är ofta klockor, väderprognoser, RSS- eller Twitterflöden eller Play- och Pausknappar till musikspelaren. Widgets går att ladda ner från Android Market, vilket är Androids motsvarighet till App Store.

Är du inte nöjd med din Launcher? Byt ut den!

En Launcher är den del av Android som bland annat kontrollerar dina hemskärmar och listan med dina appar. Om du har en HTC-mobil har den antagligen Sense, vilket är HTCs Launcher. Även tillverkare som LG, Samsung och Sony Ericsson har egna Launchers. Men den som inte gillar den som medföljer kan ladda ner alternativa Launchers från Market, ofta helt gratis. Min personliga favorit är LauncherPro. På samma sätt kan man byta ut appen för SMS, kontakter, samtal, Musik, webbläsare eller kanske Epost om man inte är nöjd med de som medföljer.

Gör (nästan) vad du vill med root

Du som är bekant med iPhone vet säkert att det finns något som heter Jailbreak, som låser upp mycket som annars inte går att göra med sin Appletelefon. Androidplattformen är i regel mer öppen och låter dig ändra mycket, men för att verkligen få kontroll över din Androidmobil kan du roota den. Att roota innebär kortfattat att man ger sig själv administratörsrättigheter i Androids systemfiler. Detta innebär att man kan ändra i själva källkoden i telefonen och därigenom lägga till eller ta bort sådant som annars är låst. Notera dock att i princip alla telefontillverkare anser att en rootad telefon har förlorat sin garanti och om man inte har full koll på vad man gör kan man råka göra sin telefon obrukbar.

Men den modige som rootar sin telefon har bland annat möjlighet att byta rom i sin telefon. En rom är i detta fall varken fiskägg eller piratdryck, utan ett operativsystem. Den Androidversion som kommer med telefonen är en rom, men det finns en hel mängd alternativa rommar att ladda ner och installera i en root mobil. Eftersom att Android är open source har många kodkunniga laddat ner källkoden till Android och släppt sina egna versioner. Några vanligt förekommande rommar är CM7 och MIUI.

Tips, skaffa ett Googlekonto

Bara för att Android är utvecklat av Google och är tänkt att vara en smidig plattform för Gmail, Maps, Google sök, Picasa med mera så behöver man inte koppla något Googlekonto till sin Androidmobil. Men genom att göra det kan man bland annat synka sin kalender mot Google kalender, sina bilder mot Picasa och smidigt läsa sin Epost. Du får alltså (om du vill) en automatisk backup av det mesta. Och detta tycker jag särskilt om vad gäller kontakterna. Om man sparar alla sina kontakter som Gmailkontakter istället för exempelvis på SIM-kortet har du alltid en backup av din telefonbok. Om din mobil går sönder eller blir stulen behöver du bara synka din nya mobil mot ditt Googlekonto för att få all kontaktinformation tillbaka. Och du kan lägga till, ta bort eller redigera all kontaktinformation i datorn och synka uppdateringarna till din telefon också. Mycket smidigt!

Detta var bara början

Nu börjar jag inse att detta blev ett väldigt långt inlägg. Och jag är långt ifrån färdig med att presentera vad Android kan göra och vad man bör veta. Men nu har ni i alla fall fått en liten introduktion till Android, håll utkik efter kommande inlägg!


Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼