Vikten av att regelbundet ta backup

sep
4

Alla vet det egentligen. Det är otroligt viktigt att regelbundet ta backup på sina viktiga dokument, foton, filmer, musik och liknande. Men handen på hjärtat, hur ofta gör du det egentligen?

Jag hjälper ibland släkt och vänner att sätta upp och uppdatera diverse webbsidor. För ett par månader sedan hjälpe jag min sambos pappa att fixa en webbsida till hans lilla företag. Vi utgick från WordPress och en färdig mall och jag fyllde den med sidor med text och bilder. För ett par veckor sedan kontaktade han mig och sa att sidan såg konstig ut. Nästan alla texter och bilder var borta. Varför har jag fortfarande ingen aning om, men eftersom vi inte hade tagit någon ordentlig backup var den mesta informationen borta och vi fick börja om igen. Tur i oturen var ändå att det var relativt få sidor och bilder som behövde återskapas, men hade man varit lite mer förutseende och tagit en backup på sidan hade detta återställande säkert inte tagit mer än 5-10 minuter, istället för den förmiddag som gick åt i det här fallet.

Nu behöver man såklart inte ha en webbsida för att förstå vikten av att ta regelbundna backuper. Vad händer till exempel om din dators hårddisk helt plötsligt ger upp? Alla din semesterbilder är borta, liksom dina skolarbeten, viktiga mejl, kontakter, din musiksamling och sparfilerna till Red Alert 2. Lyckligtvis finns det flera bra och enkla sätt att skapa säkra backuper, vissa är dessutom helt gratis.

Kopiera till en extern hårddisk

Ett enkelt sätt att göra backup är att helt enkelt kopiera över alla viktiga filer till en extern hårddisk. Om den (som min) alltid är inkopplad i datorn är det dessutom otroligt enkelt. Nackdelen med denna lösning är att vid den händelse att datorn förstörs i en brand, översvämning eller blir stulen är risken stor att din externa hårddisk råkar ut för samma olycka. Att flytta hårddisken till en annan plats är därför bra, men risken är då istället att man glömmer bort att ta en regelbunden backup.
En extern hårddisk på 1000GB kostar idag inte mer är 4-500 kronor. En klart prisvärd investering.

Lägg backupen i molnet

Idag finns det många webbaserade tjänster där användare kan ladda upp sina filer på nätet och spara dem där, ungefär som i en hårddisk på internet. En av de populäraste och min personliga favorit är Dropbox som erbjuder användare 2GB utrymme helt gratis. Betalar man så kan man få ända upp till 100GB per konto. Om man installerar Dropboxmjukvaran i sin dator blir backuptagandet dessutom precis lika enkelt som att kopiera till en extern hårddisk.

Automatisera backupen

Vi antar nu att du har en extern hårddisk eller Dropbox i din dator. Men vad hjälper det om du inte kommer ihåg att ta backup? Lyckligtvis finns det program som regelbundet tar backup över valda filer och mappar och sparar dem där du önskar. Jag har inte hunnit testa så många program ännu, men jag gillar Comodo Backup ganska mycket, främst eftersom det finns en gratisversion av det programmet. Man ställer bara in vilka filer och mappar som ska tas backup på, var backupen ska sparas och hur ofta detta ska ske så sköter programmet sig själv sedan.

Jag hoppas att du som inte redan är kung på backuper tar dig i kragen och lägger en liten stund på att säkerhetskopiera din viktiga filer. Det kommer garanterat vara värt det om olyckan nu trots allt skulle vara framme en dag (peppar, peppar).


Bra länkar: Dropbox, Comodo Backup

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼