Årets naturfotograf manipulerade sina bilder

sep
3

Varje år utser Naturvårdsverket årets naturfotograf. I år gick titeln till den inom området välkände fotografen Terje Hellesø som bland annat tagit ett antal spektakulära bilder på lodjur. Men nu visar det sig att denne fotograf inte alls tagit de bilder som han belönats med titeln (och en prissumma på 15 000 kronor) för, utan istället fuskat genom att kombinera naturbilder han själv tagit med bilder på lodjur som andra fotografer står bakom. Se bilden nedan för bevis på denna manipulation:

Som bilden ovan visar har Terje tagit någon annans foto av ett lodjur, spegelvänt det och klippt in det i ett av sina egna foton. En annan jämförelse finns nedan:

Detta fuskande med fotografier är naturligtvis helt oacceptabelt och otroligt pinsamt för Terje. Hans tidigare fläckfria, goda rykte har nu med all rätt fått sig en väldigt stor törn och han borde kunna se sin karriär som över. Nu har jag personligen ingenting emot att fotografer använder bildbehandlingsprogram för att förbättra eller förändra sina bilder, men att medvetet inte bara undanhålla denna information utan flera gången starkt ta avstånd från sådana anklagelser trots att de är sanna är riktigt, riktigt dåligt.

Det finns än så länge inga uppgifter om hur Naturvårdsverket kommer att agera efter detta avslöjande, men det är väldigt troligt att Terje blir fråntagen titeln årets naturfotograf 2010 och att någon annan (alternativ ingen) får ta över den. Hoppas detta blir en ögonöppnare för andra fotografer som funderar på att göra sig ett namn med liknande knep.


Källor: Fotosidan och Aftonbladet.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼