Grattis Sverige – Nu är hårddiskar dyrare

sep
1

Som vi skrev i juni har den, i mångas ögon (mina till exempel), onda organisationen Copyswede beslutat införa kopieringsavgifter på diverse lagringsmedier. Efter att brännbara CD- och DVD-skivor fått en sådan avgift har turen idag kommit till USB-minnen och externa hårddiskar. Från och med den 1 september kostar det 80 kronor extra att köpa en extern hårddisk och du får lägga till 1 krona per megabyte som ditt nya USB-minne levereras med. Men vadan detta?

Detta påfund (för att inte svära) kommer från det faktum att Copyswede anser att vi användare använder våra hårddiskar, USB-minnen och DVD-skivor till att lagra kopior av upphovsrättsskyddat material, något vi har laglig rätt att göra (så länge originalfilerna är införskaffade på laglig väg). Detta kopierande betyder minskad inkomst för de som står bakom verken vi kopierar och därför är det ju inte mer än rätt att vi ersätter dem med några kronor. Eller?

Jag tycker inte att detta är vettigt. Jag som har en hårddisk med en backup av de foton, dokument, webbsidor och filmer jag själv producerat måste nu alltså betala pengar till en organisation (som för övrigt drog in 89 miljoner förra året tack vare dessa avgifter), trots att jag inte har några kopior av andras verk.

Om vi nu har laglig rätt att kopiera dessa filer ska vi väl inte behöva betala för detta? Vad är då nästa steg? Kanske ska alla med bil betala 1500 kronor i böter varje år för att vi har möjlighet att köra för fort? Eller ska vi betala 1 krona per hundralapp vi spenderar i mataffären till Returpack för de burkar och flaskor som andra inte pantar? Nej, gör om, gör rätt Copyswede!


Källa: IDG.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼