31-åring byggde kärnreaktor i lägenheten

aug
2

Det vore ju sjukt häftigt att slänga ihop en liten kärnreaktor hemma i lägenheten och se om den fungerar! Så verkar en 31-årig man i Ängelholm ha tänkt innan han började sätta sin plan i verket. Har lyckades beställa radioaktivt material från utlandet och tog till vara på ett radioaktivt ämne som finns i brandvarnare(!). Men innan han hunnit bygga klart sin planerade reaktor kontaktade han Strålsäkerhetsmyndigheten för att fråga om det är lagligt att göra detta hemma. Lyckligtvis reagerade de och kontaktade polisen som stormade lägenheten.

Den 31-årige mannen menar att han köpt en geigermätare och inte märkt av någon förhöjd strålningsmängd i lägenheten, vilket kan bero på att han aldrig hann bygga klart och testa sin reaktor. Men om den hade fungerat tror han att den hade ”blivit lite varm och så hade strålningsvärdena ökat. För att få den att generera el skulle man behöva ha en turbin och en generator och det är väldigt svårt att bygga själv.

Lyckligtvis tror inte Strålsäkerhetsmyndigheten att mannen hade lyckats få igång sin reaktor sett till de delar och det material han fått tag på. Men vi kan nog gissa att ett minitjernobyl definitivt hade satt lilla Ängelholm på kartan. Kanske en karta över farliga, obeboeliga platser, men än dock en karta.

Känns som det kan vara läge att avsluta med de klassiska orden Don’t try this at home.


Källa: Dagens Nyheter.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼