Grooveshark – en värdig Spotifyutmanare?

jun
27

För er som av olika anledningar inte fastnat för Spotify men ändå vill kunna streama musik i dator och smartphone kan Grooveshark kanske vara något för dig. Tjänsten liknar Spotify väldigt mycket, men skiljer sig på ett antal punkter. Och som användare befinner du dig lite i en moralisk gråzon.

Grooveshark fungerar dels via webbläsaren, dels via en mobilapp. Precis som med Spotify måste du betala för att lyssna via mobilen, detta till en kostnad av $9 per månad. Alternativt kan man skaffa Plus för $6 i månaden, vilket tar bort reklamen i webbversionen (banners, Grooveshark har ingen ljudreklam) men inte låser upp möjligheten att streama i mobilen. Lite billigare än Spotify alltså, men man får faktiskt vad man betalar för. För Spotify streamar musiken i 320 kbps om du har premium, vilket innebär bra kvalitet. Groovesharks låtar laddas upp av användarna och kvalitén kan därför vara allt mellan helt okej och kass. Och detta innebär även att mycket musik kan vara olaglig.

Att lyssna via webbläsaren

För att kunna lyssna på musik via webbläsaren behöver man bara besöka www.grooveshark.com och söka på en artist eller låt. Ingen inloggning krävs. Men om du vill kunna spara spellistor och liknande kan du skapa ett gratiskonto eller logga in med din Facebook-/Googleinloggning. Webbsidan är översatt till många språk, svenska är ett av dem. Det kan säkert underlätta för många som inte är jätteduktiga på engelska. Över huvud taget så är gränssnittet relativt stilrent och lättöverskådligt, även om det blir lite plottrigt på min 10″ skärm. Det går snabbt och enkelt att söka efter låtar och lägga dem i en spellista.

Att lyssna via en smartphone

Groovesharks app har tidigare funnits både i Appstore och Market, men har plockats bort pga legala problem (mer om det nedan). Men vi som har en Androidmobil kan ju installera appar från alternativa källor också, så om man surfar in på Groovesharks webbsida via Androidmobilen kommer man till en sida med en länk till Androidappen. Har du en smartare Nokia, en Blackberry eller en jailbrekad iPhone kan du besöka samma sida och hitta motsvarande app som passar din telefon. Dock krävs att du betalar $9 i månaden för Groovesharks Anywherekonto för att apparna ska fungera.

Jag har under ett par dagar testat Groovesharks Androidapp. Dess gränssnitt känns stilrent och lättöverskådligt och går i samma stil som webbklienten. Den är bra anpassad efter den lilla skärmen och det går precis lika snabbt att söka och skapa spellistor. Även musiken laddas snabbt. Likt Spotify kan man spara ett antal låtar offline och därmed lyssna på dem även när uppkopplingen till internet saknas.

Grooveshark vet vad du gillar att lyssna på

En trevlig funktion som Grooveshark har kallas Radio, men är inte riktigt vad man kan tro. Den spelar låtar som utifrån vad du gillar ska passa dig. Först väljer man en genre, t.ex. Rock. Då slumpas ett antal rocklåtar i en spellista. Genom att trycka på 🙂 eller 🙁 på låtarna så lär sig (förhoppningsvis) Grooveshark vilka låtar och artister som passar dig. Kul funktion när man inte vet vad man vill lyssna på eller om man vill bredda sin kunskap som musik inom en genre.

Legala tveksamheter

Genom att Grooveshark låter användare ladda upp musik finns väldigt många artister och genrer representerade. Men om jag laddar upp Led Zeppelins Stairway to Heaven utan tillstånd får inte Led Zeppelin (eller produktionsbolaget) några pengar för att låten spelas, vilket i sin tur gör att den låten inte är okej att sprida. Nu har männen bakom Grooveshark sagt att de tar bort den musik som anmäls och stänger av användaren om denne laddar upp sådana låtar minst två gånger, men detta innebär ändå att artister kan gå miste om ganska mycket pengar.

Slutsats

Grooveshark har ett par trevliga fördelar mot Spotify. Det faktum att man gratis kan lyssna på obegränsad mängd musik via webbläsaren (inga program eller ens någon inloggning behövs) är väldigt trevligt, men utbudet är väldigt varierat, liksom kvalitén på låtarna. Att man dessutom slipper reklamavbrott är en stor bonus.
På mobilsidan har Grooveshark fördelen att deras motsvarighet till Spotify premium (Anywhere) i dagens dollarkurs kostar cirka 57kr/månad samtidigt som Spotify tar 99kr/månad. Men hos Spotify vet man att artisterna får betalt för att man spelar deras låtar, vilket inte verkar vara fallet med Grooveshark. Så om du vill ha kvalitet och minska ditt dåliga samvete är Spotify ett bättre alternativ, men Grooveshark är inte en dålig utmanare.


Besök Grooveshark.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼