Nintendos nya konsol utannonserad (E3)

jun
8

Igår kväll var det dags för Nintendo att hålla sin E3-presskonferens, förväntningarna var högre än på länge då man gått ut i förväg med att deras nya konsol skulle visas upp. Konsolen som fram tills igår gått under arbetsnamnen Project Café eller Stream kommer inte att heta något av dem. Istället har man valt att använda sig av det oerhört starka Wii varumärket igen och man har valt namnet Wii U till den nya konsolen.

De har inte gått ut med så mycket detaljer kring hårvaran. Det som är säkert är att konsolen som väntat har full-hd kapacitet och innehåller en flerkärnig processor från IBM. Av de spel som skymtade förbi under presskonferensen och de videos som släppts efteråt ser den ut att matcha PS3 och Xbox 360 mycket väl prestandamässigt. När du ska spara saker på konsolen har den en inbyggd flash-hårddisk men det går också att plugga in ett SD-kort eller en extern hårddisk via USB.

Störst fokus har Nintendo valt att lägga vid den uppseendeväckande handkontrollen som inte ser ut som någon tidigare handkontroll till en konsol. Enligt mig ser den ut som en blandning av Segas gamla bärbara konsol Game Gear och en modern läsplatta. Handkontrollen är bestyckad med en 6,2 tums touchskärm samt den vanliga knappuppsättningen, två analoga spakar och fyra stycken trigger-knappar på baksidan. I sann Wii-anda så har den såklart inbyggd gyro men även en kamera, mikrofon och en stylus-penna. Skärmen på handkontrollen kan antingen användas för menyer och information när du spelar på din tv men det går även att spela hela spel på handkontrollens skärm om tvn skulle bli ockuperad av någon annan. Förutom de nya handkontrollerna fungerar även alla Wii tillbehören som redan finns tillgängliga.

Men ingen konsol blir framgångsrik utan bra spel. Även om Wii blev en dundersuccé hos de som vanligen inte spelar så mycket tv-spel så var det många som tyckte att tredjeparts stödet var undermåligt. Wii har inte sällan fått nöja sig med nerdummade konverteringar medans Xbox 360 och PS3 fick de ”riktiga” delarna i de största spelserierna såsom Call of Duty. Detta verkar det bli ändring på när tunga spel som Darksiders 2, Batman: Arkham City, Aliens: Colonial Marines och Ninja Gaiden 3 är påväg till konsolen. I ett videoklipp på Nintendos hemsida uttalar sig Ken Levine från Irrational Games väldigt positivt om konsolen, vilket kanske skulle kunna betyda att framtida spel i Bioshock serien kan dyka upp även där.

Nintendo har inte gått ut med någon prislapp än men man kan ju spekulera kring hur mycket det kan kosta med en extra handkontroll. Wii U dyker upp i butikerna under nästa år.


Källa: e3.nintendo.com

Av

Designfrälst Kungsörare med ett stort intresse för ny teknik och stora filmupplevelser.

Kontakt: joakim.schon@hypeline.se

Annons ▼