Slakten på Råsunda

jun
8

Det finns inga ord för gårdagen. Slutsålt på Råsunda, 29 000 svenskar på läktaren sjunger att Finland är ett hockeybockeygäng och att Sverige ska till EM. Finland var ett hockeybockeygäng igår och Sverige är på god väg mot EM i Polen och Ukraina efter slakten mot Finland. Samma kväll visade också Zlatan Ibrahimovic vem det är som är kung. Det kunde inte bli en bättre Junikväll.

Ibrahimovic började på bänken men fick hoppa in redan i den 25e minuten efter att Toivonen känt av en skada i en fot. Kung Ibrahimovic behövde bara sju minuter innan han gjorde 2-0, fint framspelad av Kim Källström. Det dröjde bara ytterligare fyra minuter innan han gjorde 3-0, denna gång framspelad av Sebastian Larsson. Några minuter senare var han väldigt nära att redan då göra ett hattrick via en frispark, ett Roberto Carlos skott som gick tätt över ribban. Stämningen på läktaren var underbar och vi kunde alla ta en pisspaus i halvlek med ett leende på läpparna.

I andra halvlek stod Finlands målvakt närmast norra stå. Det kan inte varit enkelt att ha en sjungandes Sverige-klack bakom ryggen i ett 3-0 underläge. ”Ska ni gå hem nu?” sjöng publiken och det enda som hördes från finska läktaren var någon typ av smällare. När Zlatan sedan fullbordade sitt hattrick blev det helt vilt på läktaren, det var ren och skär glädje, det var galet. Det skulle bli en fotbollsmatch att minnas. Efter 4-0 blev det väldigt segt, Sverige verkade bara vilja spela av matchen och Finland ville sätta sig i en bastu med en vodkaflaska, tro mig.
Helt plötsligt i slutet av matchen gjorde Sverige att väldigt vackert fotbollsmål, den här gången gjort av Bajrami. Glädjen var nästan ännu större än efter Zlatans hattrick, vi hade 5-0 mot vårt grannland Finland. Alla hoppade av glädje och kramades kors och tvärs, det var utklassning, förnedring och långt ifrån målsnålt, en dröm för de svenska supportarna.

Zlatan var kvällens kung, den som säger annat ljuger. Dock ska vi inte lägga allt beröm på honom. Kim Källström gör ett mål och gör två vackra assist till Ibrahimovic, Isaksson var lugnet själv i målet och att ha Majstorović som mittback tillsammans med Mellberg kändes otroligt bra, det starker hela laget. Appropå Majstorović, har ni sett hur stor han är? Han är en riktig biff.

Jag kan inte annat än säga att detta var ett riktigt häftigt ögonblick inom det svenska landslaget. Matchen hade allt, den gjorde mig nästan lite tårögd. Vinner vi de sista bortamatcherna så klarar vi troligen av att komma bästa tvåa i kvalet, vilket betyder en EM-plats, vilket i sin tur betyder fotbollsfest sommaren 2012.

När vi efter matchen tog en segeröl tvärsöver Råsunda kom det fram en gammal gubbe som hade fått i sig några öl för mycket. Hans sanna ord får avsluta: ”Zlatan… han är fan skaplig.”

Av

Sportnörd med rötterna i Katrineholm. Mår dåligt utan musik från Kent och drar gärna en ordvits eller två.

Kontakt: martin.eriksson@hypeline.se

Annons ▼