Creative Commons i YouTube

jun
3

För er som inte redan vet det så har Youtube en egen videoredigerare där man kan klippa, lägga in ljud, effekter och övergångar på ett rudimentärt men väldigt enkelt och användarvänligt sätt. När man loggar in har man direkt tillgång till alla de klipp som man själv har laddat upp.

Helt nyligen har Youtube implementerat ytterligare en funktion i editorn, nämligen möjligheten att fritt använda CC-taggade klipp i dina egna videos. CC står i det här fallet för Creative Commons och är en sorts upphovsrättsmärkning som sedan länge funnits tillgängligt för märkning av bilder.

Kort och gott innebär detta att man själv får välja graden av upphovsrätt på sitt verk, man kan till exempel välja att begränsa det till privat bruk. Implementeringen i Youtube gör det således möjligt för användaren att utnyttja andra användares eller företags CC-märkta klipp i sina egna videos ungefär som stock-klipp.

Jag tycker Creative Commons är ett fruktansvärt bra initiativ som alternativ till de föråldrade och trångsynta copyrightreglerna som idag råder på marknaden.


Källa: YouTube

Av

Kronisk mångsysslare som gärna pysslar både digitalt och analogt, zombie’s och postapokalyptisk sci-fi får endorfinerna att svalla.

Kontakt: kristofer.tunberg@hypeline.se

Annons ▼