Svenskarna tar över Hollywood

maj
23

Sverige har nog aldrig varit lika hett i Hollywood som nu, i varje fall inte sedan Ingrid Bergman och Greta Garbo gjorde sina avtryck i drömmarnas stad. Visst har vi ju haft kunggubbar som Max von Sydow och Stellan Skarsgård som hållit fanan högt de senaste decennierna men aldrig har de haft så många blågula landsmän omkring sig som nu.

Skarsgårdarna ser ut att vara på väg att ta över hela stället med Alexander i spetsen. Han slog igenom stort over there 2008 med mini-serien Generation Kill och som vampyrhunk i HBO-serien True Blood. Han är aktuell i den kontroversielle Lars von Triers Melancholia och i nyinspelningen av Straw Dogs där han spelar en av huvudrollerna. Lillebror Gustaf sågs i förra årets The Way Back vid sidan av Colin Farrell och det dröjer nog inte länge innan Bill får testa vingarna i hamburgerland.

Just precis nu befinner sig Noomi Rapace på inspelningarna av sci-fi rullen Prometheus regisserad av legendaren Ridley Scott, med beräknad premiär i juni 2012. Men redan i vinter syns hon i Guy Ritchies uppföljare till Sherlock Holmes, nu med undertiteln Game of Shadows. Om vi forsätter på skådespelare som rider på den rådande Millennium-hysterin så får vi snart se en, åtminstone för mig, ganska oväntad Michael Nyqvist som skurk i Mission Impossible: Ghost Protocol. Innan dess figurerar han i actionrökaren Abduction där han får spela mot bland annat Alfred Molina och den inte alls lika intressante Taylor Lautner.

En annan svensk som börjat göra sitt namn i staterna är Snabba Cash-bekantingen Joel Kinnaman. Han syns nu i TV-thrillern The Killing men kommer även dyka upp i kommande The Darkest Hour vid sidan av Emile Hirsch. Kinnaman kommer också att vara med i landsmannen Daniel Espinosas Hollywooddebut, Safe House, med Ryan Reynolds och Denzel Washington i huvudrollerna. Efter den superba Låt den rätte komma in blev även Tomas Alfredson draftad till a-laget och debuterar på andra sidan Atlanten med filmatiseringen av ännu en bok. Denna gång är det Tinker, Tailor, Soldier, Spy som står på schemat och till sin hjälp har han ett gäng inte allt för gröna skådespelare såsom nyblivna oscarsvinnaren Colin Firth, Gary Oldman och Tom Hardy.

Det är minst sagt mer intressant än på länge att följa de blågula talangerna och det känns som att invasionen av Hollywood bara börjat – de flesta filmerna här ovan har inte ens börjat visats än.


Av

Designfrälst Kungsörare med ett stort intresse för ny teknik och stora filmupplevelser.

Kontakt: joakim.schon@hypeline.se

Annons ▼