Android 2.3 ingen prioritet för tillverkare

maj
16

Googles mobila operativsystem Android får i snitt två till tre uppdateringar per år. I skrivande stund är version 2.3 (eller 2.3.4 för att vara exakt) den senaste för mobiler. Den versionen kallas vanligtvis Gingerbread. Men trots att den släpptes runt årsskiftet har än så länge inte så många enheter uppdaterats till den senaste versionen. Enligt Googles egna statistik är det bara 4% av alla Androidtelefoner som har någon version av Gingerbread. Detta kan jämföras med 2.2 FroYo som hela 66% av alla enheter använder. Vad kan då detta bero på?

Statistik hämtat från developer.android.com

Tillverkarnas val

Till skillnad från exempelvis Apples iOS så kan inte alla Androidtelefoner uppdateras så snart Google släpper en ny version. Detta beror på att alla tillverkare har rätt att i princip göra vad de vill med källkoden till Android och därför skriver om stora delar av den för att just deras telefonmodeller ska sticka ut ur mängden. HTC har till exempel sitt Sense och Sony Ericssons mobiler har Timescape. Att skriva om all kod varje gång en ny version släpps är såklart väldigt tidskrävande och därmed dyrt. Och det är ju bara att inse att tillverkarna inte tjänar pengar på att deras kunder behåller gamla modeller istället för att köpa en ny.

Google säger ifrån

Men att inte uppdatera sina telefoner ses ofta som ett svek av kunderna. När Sony Ericsson meddelade att deras Xperia X10-telefoner inte skulle uppdateras till en nyare version än 2.1 var det många som ropade ”skandal!” och ”jag ska aldrig köpa en Sony Ericssonmobil igen!”. Och nu har även Google insett att detta inte är så bra. Därför har de nu planer på att införa ett tvång på mobiltillverkarna att uppdatera alla sina Androidtelefoner i minst 18 månader, i alla fall om telefonernas hårdvara är bra nog för alla versioner som lanseras under den tiden. Jag tycker att detta är ett mycket bra initiativ. Ju äldre version av Android en telefon har, desto mer sårbar är den för eventuella hackerattacker. Och dessutom kommer den sakna en mängd funktioner som finns i nyare versioner. Och om man köper en mobil för 3500-4000 kronor känns det bra att veta att den inte nödvändigtvis är omodern efter tre månader. Alla har inte råd eller ork att byta mobil varje år.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼