Xperia mini – uppföljaren till Xperia X10 mini

maj
15

Sony Ericsson gjorde stor succé med sin Xperia X10-serie som lanserades 2010. Efter storebror X10 kom X10 mini och X10 mini pro (Pro har inbyggt tangentbord). De lanserades som världens minsta Androidtelefoner, vilket de fortfarande är. Men nu har de fått konkurrens av Xperia mini och Xperia mini pro. Varför Sony Ericsson valde att döpa deras nya telefoner till nästan samma sak som de gamla vet jag inte, men jag gissar att det är för att det ska vara uppenbart att de är väldigt lika varandra. Så vad är det då som är nytt?

För att enklare kunna se vad som skiljer syskonen åt har jag gjort en enkelt jämförelsetabell.

Telefon Xperia mini/mini pro X10 mini/mini pro
Processor 1 GHz single core Snapdragon 600MHz single core ARM11
Upplösning 320 × 480 pixlar 240 × 320 pixlar
Telefonminne 400MB 128MB
Androidversion 2.3 Gingerbread 2.1 Eclair
Kamera 5 megapixel 5 megapixel
HD-videoinspelning Ja Nej
Bildstabilisator Ja Nej

På pappret är specifikationerna ganska lika, men med en snabbare processor blir flytet troligtvis bättre i de nya modellerna. Och att Xperia mini/mini pro har Android 2.3 är bra, då den är säkrare än äldre versioner och även har nya funktioner inbyggt, såsom WiFi tethering. Dessutom har telefonminnet utökats rejält, vilket gör att man kan ha fler appar installerade.

En sak som jag verkligen gillar med X10 mini pro är tangentbordet. Jag blev väldigt överraskad när jag testade det och det gick gick väldigt bra att skriva på det, trots att det är väldigt litet. Om Xperia mini pros tangentbord är lika bra vet jag inte, men jag har ingen anledning att tvivla!


När de nya telefonerna kommer till butikerna är inte känt, men Sony Ericsson sagt kvartal 3 2011 (alltså juli-september). Jag gissar att de kommer kosta cirka 3000 kronor vid release.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se