Google+
Facebook
Twitter
YouTube
Rss
Sony A7 II
Nov
20

Sony presenterar fullformatskameran α7 II

Sony har precis presenterat uppföljaren till den smidiga fullformatskameran α7. Den har fått modellnamnet ILCE-7M2, men kallas vanligtvis för α7 II eller A7 II. Kameran är fortfarande världens minsta fullformatare med utbytbara objektiv, men under skalet döljer sig ett antal nyheter.

Inbyggd avancerad bildstabilisering

Sony α7 II har en optisk 5-axlig bildstabilisering inbyggd i kamerahuset, det ska enligt Sony själva vara första gången en fullformatskamera får detta. Rent tekniskt innebär det att kamerans sensor rör sig längs fem axlar för att motverka skakningar och därmed förhindrar oskärpan som kan uppstå av dem.

Snabb autofokus

Sony A7 II

Med nya α7 II kommer även snabb autofokus. Hela 117 fokuspunkter är vad kameran har att jobba med. Autofokusmotorn ska ha blivit 30% snabbare jämfört med tidigare modeller. Du kan även lita på att autofokusmotorn fortsätter fungera under snabba bildtagningssekvenser (upp till fem bilder per sekund).

Specifikationer

Namn Sony Alpha α7 II
Mått 126,9 x 95,7 x 59,7 mm
Vikt 566 g endast kamerahus, 599 g med batteri och media
Objektivfattning E-fattning från Sony
Sensor Fullformat, 35 mm, Exmor CMOS
Upplösning 24,3 MP
Bildstorlek (max) 6000 x 4000 px
Video AVCHD: Mpeg-4, upp till 50 bilder per sekund
Fokuspunkter 117
ISO-lägen ISO 100–25600
Sökare Elektronisk
Skärm 7,5 cm
Övrigt Wifi, NFC, mikrofoningång, inbyggd stereomikrofon, inbyggd bildstabilisering i kamerahuset

Sony α7 II kommer med inbyggd WiFi och NFC. Du kan koppla in en stereomikrofon och hörlurar för att få bättre ljud i dina filmer. Kameran kan filma i full HD, upp till 50 bilder per sekund.

Pris och lansering

Sony har i skrivande stund inte släppt några uppgifter om släppdatum och pris för A7 II. Vi återkommer så snart mer information finns.


Källa: Sony press.

iZettle
Nov
20

iZettle lät sex företag öppna butik under 12 timmar

Svenska betaltjänsten iZettle har låtit sex små brittiska företag öppna en butik mitt i London, under 12 timmar.  Under sex dygn har en central butikslokal varje natt förvandlats och bytt koncept, i syfte att marknadsföra de små företagarnas tjänster och produkter. De kallar själva konceptet för The 12 Hour Store.

Videon är sponsrad.


Android 5.0 Lollipop
Nov
19

Lollipop kommer till alla Nexus 7-enheter i december

Asus svenska presstalesman meddelar nu att samtliga modeller av surfplattan Nexus 7 kommer att få en uppdatering till Android 5.0 Lollipop senast i december. De modeller med WiFi har redan börjat motta den senaste versionen, LTE-modellerna får uppdateringen med start i början av julmånaden.

”ASUS-designade Nexus 7 är bland de första Android-enheterna att få uppdateringen till den senaste versionen av Googles mobila operativsystem – Android 5.0 Lillipop.”

I dagsläget har även Nexus 5, Nexus 4, Nvidia Shield Tablet, Moto X och Moto G börjat få uppdateringen till Lollipop.


Nokia N1
Nov
18

Nokia presenterar surfplattan N1

Nokia ger sig in i tabletbranschen. Det finska företaget har precis offentliggjort sin första platta, som fått namnet N1. Det är en stilren aluminiumsurfplatta på 7,9″ som drivs av en 64-bitars processor, kör Android 5.0 och kommer med Nokia Z Launcher.

”Nokia N1 comes with Nokia Z Launcher, the home screen that makes things simple. Just scribble a letter to find what you’re looking for – instantly. Plus, it adapts to where you are and what you’re doing to bring you the right app, right when you need it.”

Specifikationer

Nokia N1 kommer med ganska intressanta, men inte utstickande, specifikationer.

Namn Nokia N1
Mått 200,7 x 138,6 x 6,9 mm
Processor Intel Atom 64-bit, 2,3 GHz
Skärmstorlek 7,9″
Upplösning 1536 x 2048 px (4:3)
RAM 2 GB
Inbyggd lagring 32 GB
Minneskort Nej
Batteri 5 300 mAh
Bakre kamera 8 MP
Främre kamera 5 MP
4G Nej
Övrigt Stereohögtalare, Gorilla Glass 3, Nokia Z Launcher, Android 5.0 Lollipop

Pris och lansering

Nokia N1 ska enligt uppgift lanseras i Kina i början av 2015, därefter ska plattan komma till Ryssland. Det är oklart om den når Sverige och i sådana fall när, priset sägs i alla fall landa runt 250 dollar. Att Nokia jobbat på en tablet har vi vetat sedan länge, men jag trodde faktiskt inte att de skulle släppa en sådan, i alla fall inte nu.


Källa: Nokia.

Bahnhof
Nov
17

Bahnhof lanserar Plan B – fri VPN för alla kunder

Den svenska bredbandsoperatören Bahnhof är antagligen den sista som vägrar ta upp datalagringsdirektivet, trots att Post- och Telestyrelsen menar att det måste följas. Den 24 november kommer de tvingas att betala vite på fem miljoner kronor till PTS, om de inte återupptar datalagringen. För att klara sig ifrån detta lanserar Bahnhof nu Plan B.

Fri VPN till alla kunder

Den 24 november kommer Bahnhof motvilligt att återuppta sin datalagring. De kommer dock samtidigt erbjuda alla sina användare en kostnadsfri anonymiseringstjänst (VPN), med den aktiv menar Bahnhof att den data som de tvingas lagra inte kommer kunna kopplas till en användare och därmed bli meningslös. Tjänsten kallas Lex Integrity.

”Nu väljer Bahnhof att […] lösa situationen på ett ansvarsfullt sätt, nämligen genom att lösa upp hela problematiken. Vi startar datalagringen, men exakt samtidigt gör vi datalagringen meningslös.”

Befintliga kunder kan, med start den 24 november, kostnadsfritt aktivera Lex Integrity genom att logga in på Bahnhofs webbsida. För nya kunder innebär detta antingen att man väljer att aktivera VPN vid beställning, eller att den är aktiv som standard.


Källa: Bahnhof.

Lifebook T904
Nov
14

Vi testar att spela med Lifebook T904

Fujitsu Lifebook T904 är en snygg och smart laptop som är tänkt för arbetande människor som behöver jobba mobilt. Eftersom att datorn främst är tänkt för jobb, och inte nöje, har Fujitsu inte slängt in något avancerat grafikkort, den är med andra ord inte tänkt att användas för att spela spel. Men en bra dator är en mångsidig sådan, därför har jag testat att installera och försöka lira fyra spel på T904. Spelen är Minecraft, Portal 2, Call of Duty 4 (Modern Warfare) och Battlefield 3. Resultatet var väldigt varierat.

Minecraft

Minecraft är ett spel som ser ganska gammalt ut och inte verkar vara särskilt resurskrävande. Men det kan ändå behövas en relativt snabb dator för att orka med spelet. Att installera det var sjukt enkelt och snabbt, men när jag drar igång en värld med de förvalda grafikinställningarna laggar det rätt rejält. Särskilt ljudet hackar och låter märkligt.

Men efter att ha dragit ner grafikinställningarna något uppenbarar sig Minecraft så som det ska vara, ett spel med bra flyt och mycket glädje. Jag har inte testat onlineläget, men som ensamspelare går det alltså att få ett rätt bra flyt i Minecraft med T904.

Call of Duty 4

CoD 4

Ett av mina favoritspel när det kommer till LAN har länge varit Call of Duty 4. Det börjar bli lite halvgammalt nu, men är ändå lika roligt. Att försöka spela det på T904 med automatiska grafikinställningar är inte rolig historia. Den första banan man möter i single playerläget är på ett fartyg i ett rejält regnoväder. Mycket regn (i kombination med rök och dimma) innebär mycket lagg. Mycket.

Men det går att dra ner grafiken rejält i CoD. Visst, spelet är inte alls lika vackert att titta på längre, men nu flyter det i alla fall på tillräckligt bra för att man ska ha en chans att skjuta ihjäl fienderna med ett snyggt skott i huvudet. Även multiplayerläget fungerar ganska bra, även om det lätt laggar lite om något slänger in en rökgranat eller två.

Battlefield 3

Ett något nyare (och framförallt mycket snyggare) spel är Battlefield 3. Att försöka spela det på originalinställningarna är inte att tala om, det laggar sjukt mycket. Däremot går det att dra ner grafikinställningarna brutalt mycket, du kan köra med så låg upplösning att du knappt kan urskilja fiender från byggnader eller träd. Tyvärr är enda sättet att få bra flyt i BF3 att sänka grafiken nästan så mycket.

Eftersom du antingen får spela med brutalt mycket lagg, eller med omöjligt låg grafik är det lätt att förstå att T904 inte är en vettig maskin för dig som vill lira Battlefield 3. Du får hålla dig till en äldre version av spelserien, eller lira CoD 4 istället.

Portal 2

Portal 2

Det sista spelet jag provar är också det spel som visar sig flyta absolut bäst på T904. Portal 2 är ett väldigt roligt (och bitvis riktigt klurigt) pusselspel som otippat inte behöver ställas in på något sätt innan det flyter på jättebra i T904. Grafiken ser ut som den ska och jag kan hoppa mellan portaler utan minsta lagg alls. Jag hade trott att det i alla fall skulle krävas vissa finjusteringar innan Portal lirade på rätt sätt, men T904 orkade mer än väntat.

Slutsats

Efter att ha spelat fyra olika spel på T904 har jag kommit fram till att det fortfarande inte alls rör sig om en dator som är särskilt lämpad för spelande. Men du kan samtidigt lyckas få en del spel att flyta på ganska bra, i alla fall om de är ett par år gamla och inte allt för krävande. Jag kan tänka mig att jag tar med Fujitsu Lifebook T904 hem till vänner för lite spontanspelande någon gång, men den kommer inte vara mitt första datorval vid LAN.


Bredbandsbolaget
Nov
11

Film- och TV-bolag stämmer Bredbandsbolaget

Bredbandsbolaget (BBB) har mottagit en stämning signerad av flera film- och TV-bolag. Orsaken till stämningen är att Bredbandsbolaget tillåter sina kunder att besöka sidor som The Pirate Bay och Swefilmer, vilket enligt stämningsansökan innebär att BBB medverkar till att sprida upphovsrättsskyddat material. Bakom stämningen står bland annat Universal Music, Sony Music, Warner Music, Nordisk Film, Svensk Filmindustri, TV4-gruppen, C More och SVT.

”Ett förhindrade av The Pirate Bay och Swefilmer att rikta sig till svenska användare är ett viktigt steg för att skapa en fungerande konkurrenssituation för svenska innehållstjänster och skapa långsiktiga förutsättningar för våra branscher att växa.”

Citatet ovan är en del av den stämningsansökan som lämnats in till Stockholms tingsrätt. Bredbandsbolaget har ännu inte kommenterat stämningen, om de skulle dömas är det stor risk att resterande operatörer skulle tvingas att blockera samma sidor och fler stämningar (med nya tjänster som bolagen vill ha blockade) kommer garanterat att lämnas in.

Samtidigt som jag inte stödjer piratkopiering är detta ett känsligt fall. Att kunna tvinga operatörer att förhindra tillgång till vissa internetsidor kan i förlängningen leda till ett censurerat internet, vilket inte är särskilt demokratiskt.


Källa: Dagens media.

Fujitsu Lifebook T904
Nov
10

Unboxing av Fujitsu Lifebook T904

Hösten 2012 fick jag äran att bli en Fujitsu Insider. Det innebar att jag under ett antal veckor bloggade för Fujitsu om en av deras senaste laptops. Två år senare har jag på nytt fått äran att vara en insider, vilket innebär att jag nu har en Lifebook T904 att testa.

I egenskap av insider har jag ett antal uppdrag, det första var att göra en unboxingvideo. Jag valde att gå all in på den uppgiften och gjorde denna stop motionvideo.

Du kan följa min (och de andras) resa som insiders på Fujtsus sida Master Your Business.