Google+
Facebook
Twitter
YouTube
Rss
Gör din egen hoverboard
Maj
31

Så gör du din egen hoverboard

Av någon anledning kommer vi människor på fler och fler prylar som gör att vi slipper röra på oss. Den senaste grejen som alla (barn) verkar vilja ha är en hoverboard, som (namnet till trots) inte svävar. Men många hoverboards är dyra, eller fula, eller kan börja brinna närsomhelst. Så om du inte vill lägga en massa på pengar på en farlig hoverboard kan du alltid bygga en egen.

Om du följer denna video så har du på nolltid en egen hoverboard som inte kostar skjortan. Men den är förvisso osmakligt ful, svårstyrd och antagligen helt livsfarlig.


Instagrams nya logga
Maj
12

Instagram lanserar en ny design och logga

Under gårdagen lanserade Instagram en omarbetad logga. Borta är den ganska omoderna loggan med mängder av lager, skuggor, ljus och djup. I stället har en väldigt stiliserad kontur av den förra logotypen lagts på en regnbågsfärgad övertoningsplatta.

Idag introducerar vi ett nytt utseende. Du kommer att se en uppdaterad appikon för Instagram. Den nya ikonen är inspirerad av den tidigare och representerar en enklare kamera, och regnbågen lever vidare i sluttande form.

Instagrams nya app

Nu är det inte bara Instagrams logga som är förändrad. Den oerhört populära appen har också designats om. Borta är den dominerande blåa färgen som vi förknippar med tjänsten. Nu är gränssnittet i stället främst vitt, grått och svart. Enligt Instagram är gränssnittet förändrat för att fokus ännu mer ska ligga på bilderna.

Har du fått Instagrams nya design ännu? Vad tycker du om den jämfört med den gamla?


HTC Vive skräckspel
Apr
25

Skräckspel i VR verkar vara orimligt läskigt

Jag kan börja med att erkänna att skräckfilm och läskiga spel aldrig har lockat mig, så jag skulle aldrig komma på tanken att spela ett skräckspel i virtual reality. Men lyckligtvis finns det andra som är mer villiga att testa detta.

IGN lät ett antal män och kvinnor prova spelet Paranormal Activity VR, som släpps till sommaren. Utrustade med en HTC Vive fick de vandra runt i ett läskigt hus, där otrevliga saker snart börjar hända. Såklart.

I videon ovan kan vi se att några verkar tycka att detta är ganska roligt, samtidigt som de flesta (mycket vettigt) bara blir mer och mer rädda. Jag tvivlar inte en sekund på att skräckspel i VR är otroligt effektfullt, men samtidigt sjukt läskigt.


Rabattkodsidor.se
Apr
23

Hitta bra erbjudanden med Rabattkodsidor.se

Det är roligt att köpa nya saker och väldigt bekvämt att göra det via internet. Och visst blir nätshoppingen ännu lite roligare om man dessutom kan få rabatt på sina köp? Näthandeln kryllar av rabattkoder och tillfälliga erbjudanden, men det kan vara svårt att hitta dem. Detta råder tjänsten Rabattkodsidor.se bot på!

Många kända företag och märken

Denna sida listar rabatter från många kända företag i olika kategorier. Här finns till exempel erbjudanden från CDON, Linas matkasse, Teknikmagasinet, Comviq, Lekmer, 3, HP, Booking.com, MQ och Lensway samlade. I vissa fall rör det sig om rabattkoder (som ger lägre pris på utvalda varor eller hela köp om de används vid betalning) och i andra fall erbjudanden där man inte behöver fylla i någon kod.

Det är helt gratis att använda Rabattkodsidor.se och du behöver inte ens registrera dig eller liknande. Gå bara in på sidan, välj bland alla erbjudanden och klicka på länken, så kommer du rakt in i butiken. Jag gissar att Rabattkodsidor.se tjänar några ören per klick eller köp som görs via länkarna. Och det är helt okej och störningsfritt för oss användare.

Välj mellan 1000 rabatter

Enligt uppgift ska det finnas 1000 rabatter på sidan kopplade till närmare 500 återförsäljare. Jag är övertygad om att alla hittar någon rabatt som är intressant. För mig som är till exempel operatören 3 med sina två koder och fyra erbjudanden (just nu) intressant att kolla in, precis som alla erbjudanden från Teknikmagasinet.

Så, är du sugen på att spara pengar nästa gång du ska handla något? Då föreslår jag att du börjar din shoppingtur med ett besök hos Rabattkodsidor.se. Filtrera på butiksnamn eller kategorier. Och passa gärna på att besöka deras blogg, så har du koll på nya rabatter och extra bra erbjudanden.


Denna artikel är sponsrad.

Stefan Löfven
Apr
16

Stefan Löfven svarar på The Swedish Number

The Swedish Number är en kampanj från Svenska turistföreningen. Den går ut på att vem som helst utomlands kan ringa +46 771 793 336 och bli kopplad till en slumpmässigt utvald svensk. Vi i Sverige kan ladda ner en app som gör att vi kan svara på samtal.

Kampanjen har blivit en stor succé. Just nu har över 85 800 samtal genomförts från 173 länder. Den sammanlagda taltiden ligger på 169 dagar, 14 timmar och 13 minuter.

Nu har ingen mindre än Sveriges statsminister Stefan Löfven svarat på The Swedish Number. I denna uppenbara PR-video får vi höra honom presentera sig som The prime minister of Sweden för några märkbart förvånade personer runt om i världen. och jag hade nog reagerat likadant som dem.

Har du testat att svara på The Swedish number?


Läs mer om kampanjen.

Fujitsu Stylistic R726
Mar
5

Recension av Fujitsu Stylistic R726

I två veckors tid har jag som en av de första i världen fått testa Fujitsus helt nya arbetsplatta Stylistic R726. Enheten, som inte är lanserad ännu, påminner ganska mycket om Microsofts Surface-serie. Den ser ut som en stor surfplatta, kör Windows 10 och kommer med ett tunt tangentbord. De två veckorna med Stylistic R726 har gått väldigt fort och det har varit väldigt roligt att testa denna produkttyp.

I lådan


Eftersom att R726 inte är lanserad ännu kom enheten i en vanlig brun kartong. I den låg även ett tangentbord, en dockningsstation och en touchpenna. Två strömadaptrar följde också med, en för plattan och en för dockningsstationen. Jag kan inte garantera att versionen som säljs har samma innehåll, men jag har inte fått några andra indikationer.

Fujitsu Stylistic R726 har en 12,5″ touchskärm i full HD. Eftersom att dess design påminner mycket om en tablet blev jag först förvånad över hur stor den kändes. Men storleken är faktiskt i det närmaste perfekt. Den är liten och lätt nog att kunna bäras med, samtidigt som att den är stor nog att fungera bra till kontorsarbete, surf, streaming med mera.

Byggkvalitet

Stylistic R726 i sin dockningsstation

Byggkvalitén i stort känns bra. Surfplattan har ett hölje i metall och en glasframsida. Tyngden är skön. Det enda jag egentligen kan anmärka på är det utfällbara stödet på plattans baksida. Det fungerar väldigt bra, men jag är lite rädd att metallen skulle kunna bli böjd. En annan liten detalj är att den medföljande pennan inte har någon naturlig förvaringsplats. Plattan är så tunn att det inte skulle gå att ha ett fack för pennan i den. Å andra sidan är det väldigt sällan jag känner något behov av att använda pennan.

Tangentbordet är tillverkat i ett mjukt material som är ganska böjbart. Det fästs väldigt enkelt på plats under plattan med hjälp av magneter. Tangenterna är inte särskilt höga, men bekväma att skriva med. De är lagom stora och har ett bra avstånd mellan sig. Pekplattan fungerar också ganska bra, även om den kanske är lite i minsta laget. Och den stora fördelen med en Windowsplatta är att man kan koppla in ett annat tangentbord eller en mus om man skulle vilja det.

Även dockningsstationen är bra i all sin enkelhet. Plattan står stabilt och i en bra vinkel. Du kan använda den både med och utan tangentbord. Det är väldigt skönt att kunna ställa ner plattan i dockningsstationen och automatiskt ha den kopplad mot bildskärmar, högtalare, externa hårddiskar, LAN med mera.

Specifikationer

Stylistic R726 kommer i ett par versioner med snarlik hårdvara.

Namn Fujitsu STYLISTIC R726
Mått 319 x 9,5 x 201 mm
Vikt 830 g (bara plattan), 1 170 g med tangentbord
Operativsystem Windows 10
Skärm 12,5″ 1920 x 1080 px, touchskärm
Processor Intel Core i3-6100U 2,3 GHz, i5-6200U 2,3 GHz, i5-6300U 2,4 GHz eller i7-6600U 2,6 GHz
Hårddisk SSD SATA III, 128/256/512 GB
RAM 4/8 GB
Anslutningar Platta: Strömadapter, USB 3, minidisplayport, headset, microSD, SIM-kort
Dockningsstation: 2 st USB 3, mikrofon, hörlurar, VGA, HDMI, displayport, LAN, strömadapter
Batteri 4-cells, räcker upp tio timmar (upp till nio timmar med tangentbord)

Modellen jag har fått låna har bra hårdvara och ger en mycket bra användarupplevelse. Plattan startar snabbt och laggar i princip aldrig. Enda gången den fick kämpa var när jag testade att installera Battlefield 3. Eftersom att det inte är en speldator var spelupplevelsen inte jättebra, men å andra sidan var detta bara ett test för att se hur långt man ändå kunde pressa hårdvaran.

Även batteritiden är imponerande. Jag tror att man kan klara sig en hel arbetsdag på en laddning. Detta beror såklart på vad du gör med R726, men batteriet ska faktiskt räcka i upp till tio enligt Fujitsu.

Vad ska man ha den till?

Stylistic R726 och dess tangentbord

Fujitsus produkter är ofta utvecklade för att passa till mobilt arbete på många olika platser. Och det känns som att Stylistic R726 är en sådan produkt. Den är nätt, snabb, smidigt och fungerar bra till de vanligaste arbetsuppgifterna. Jag skulle nog inte använda den som primär enhet för film- och fotoredigering, även om plattan går att använda även till detta. Det är heller inte en särskilt bra speldator eftersom att plattan saknar ett dedikerat grafikkort.

I stället är detta kanske en optimal produkt för dig som vill kunna arbeta med officepaketet, blogga, surfa, maila och liknande. Du kan koppla upp dig mot Wifi (och LAN om du använder dockningsstationen). Vissa versioner av R726 kommer dessutom med en SIM-kortplats så att du kan koppla upp dig mot 3G- och 4G-näten och surfa i stort sett var du än befinner dig.

Nu handlar ju inte livet bara om jobb och självklart är Stylistic inte begränsad till kontorsarbete. Du kan streama film från Netflix, YouTube och liknande tjänster. Om du har Photoshop kan du redigera dina foton, som dessutom kan tas med plattans två kameror (en främre och en bakre). Kamerorna kommer även till användning under videosamtal.

Eftersom att plattan kommer med Windows 10 är operativsystemet ganska bra anpassat för touchskärmar. Det är lite ovant för mig att köra Windows på en surfplatta, men samtidigt är det enkelt att komma igång. En stor bonus är såklart att man kan installera alla Windowsprogramvaror som man önskar.

Fujitsu Stylistic R726 baksida

Pris och avslutande tankar

Nu är mina två veckor tillsammans med Stylistic R726 snart till ända. Jag gillar verkligen denna enhet och kan absolut se att den är en lämplig vän att ha med på resor, möten och under vissa arbetsdagar. Storleken på plattan är väldigt bra och jag gillar att den kör Windows. Jag kommer inte att ersätta min hemdator med denna, men R726 skulle utan problem kunna göra både min laptop och Androidtablet överflödiga.

Jag har i dagsläget ingen säker information om när Fujitsu Stylistic R726 släpps i Sverige. Men enligt Prisjakt kommer plattan att kosta mellan 10 och 18 000 kronor (beroende på hårdvaruversion) vid lansering, som ser ut att bli i slutet av mars. Prisbilden gör att enheten inte passar alla, men jag är övertygad om att du blir mycket nöjd med R726 om du väljer att köpa en sådan.

Betyg

8/10


Marshall Major II Bluetooth
Feb
28

Marshall Major II Bluetooth skippar sladden

De senaste åren har klassiska förstärkartillverkaren Marshall slagit sig in som en seriös hörlurstillverkare. Hörlursserien Marshall Major är stilren och välljudande och syns på många människors huvuden. Förra året lanserades Marshall Major II och nu kommer vidareutvecklingen Major II Bluetooth. Som namnet antyder rör det sig i denna version om trådlösa hörlurar.

Hörlurarnas inbyggda batteri ska räcka till över 30 timmars användning. När de sedan behöver laddas görs detta med hjälp av en helt vanlig USB-kabel. Du kan givetvis ansluta hörlurarna till en iPhone, Androidtelefon eller annan enhet med stöd för Bluetooth. Men det går även att använda hörlurarna med en vanlig 3,5 mm stereokabel, som medföljer och givetvis är löstagbar.

Major II Bluetooth

På Major II Bluetooths ena sida finns en knapp som används för att kontrollera musiken i telefonen. Du ska kunna starta musik, pausa, ändra volymen och hoppa till en annan låt. Du kan även svara på samtal eller lägga på ett pågående samtal med denna knapp.

Marshall Major II Bluetooth ska precis vara släppt i Sverige nu och har ett rekommenderat pris på 1 500 kronor.

Acer Chromebook CB5-311
Feb
15

Test av Acer Chromebook CB5-311

Jag ska börja med att erkänna att jag har varit tveksam till om Googles datorkoncept Chromebook kan ha något direkt användningsområde. Men nu har jag under en tid fått låna en Acer CB5-311, som är en 13″ Chromebook – och jag börjar förstå när en maskin som denna skulle kunna vara ett klart vettigt alternativ.

För dig som älskar Google

Det är lika bra att säga det direkt: Om du inte är ett ganska stort fan av Google och företagets tjänster är Chromebook inget för dig. Datorns operativsystem (Chrome OS) är egentligen bara webbläsaren Chrome, med några tillägg. Du kan ladda ner appar, som körs i webbläsaren. Datorns användarkonto? Ditt Googlekonto. Vill du skriva dokument? Då använder du Google Docs. Du kan till exempel inte ladda ner Microsoft office, Libre office eller liknande program.

Eftersom att du i princip gör allt inne i webbläsaren är det av naturliga skäl en stor fördel om din Chromebook är anslutet till internet. Samtidigt fungerar många program även offline, om än i begränsad version.

När det kommer till Acer CB5-311 är det WiFi som gäller, här finns varken nätverksport eller SIM-kortplats. Å andra sidan är det väldigt sällan jag befinner mig på en plats där det saknas Wifi när jag ska använda min laptop.

Snygg och nätt dator med få portar

Acer CB5-311

Det första som slår mig när jag packar upp CB5-311 är att datorn är riktigt snygg. Designen är stilren och fräsch (inter helt olik en Macbook pro) Att skärmen är 13,3″ stor känns precis lagom. Datorn är stor nog att arbeta med, men liten nog att enkelt kunna bära med sig. Det skadar heller inte att den bara väger ungefär 1,5 kilo.

Däremot är det snålt med anslutningsmöjligheter, vilket å andra sidan inte är något konstigt när det kommer till Chromebooks. Acer CB5-311 har två USB 3-portar, HDMI ut, plats för ett SD-kort och en 3,5 mm stor port för hörlurar eller mikrofon. Det är allt.

Jag har använt datorns tangentbord ett tag och tycker att det fungerar ganska bra att skriva med. Det är kanske något mindre än vad jag är van vid, men det är trots det sällan svårt att träffa rätt tangent. Tangenterna är dessutom sköna att trycka på.

Musplattan är helt okej, men inte överväldigande fantastisk. Du har bara en musknapp, så ett tag trodde jag att det inte gick att högerklicka. Men nu har jag insett att man faktiskt kan få fram en högerklickning genom att klicka på musplattan eller dess knapp med två fingrar samtidigt. Det går även att scrolla genom att svepa över musplattan med två fingrar.

Specifikationer

Acer CB5-311 har inte särskilt spännande specifikationer eller någon superprestanda. Den har den hårdvara som en vanlig Chromebook har.

Namn Acer CB5-311 T8ME
Mått 32,7 cm x 22,75 cm x 1,795 cm
Vikt 1,5 kg
Operativsystem Chrome OS
Skärm 13,3 “, 1366 x 768 px
Processor NVIDIA Tegra K1 CD570M-A1, 2,1 GHz, 2 MB Cache
Hårddisk 32 GB, eMMC SSD
RAM 4 GB
Anslutningar Strömadapter, 2 st USB 3, 1 st HDMI, SD-kort, hörlurar/mikrofon/headset (3,5 mm)
Batteri 4-cells, räcker upp till 14 timmar

Stabil batteritid

Jag är ganska nöjd med den batteritid som Acer lyckas få ur CB5-311. En laddning räcker såklart olika länge beroende på vad du gör med datorn, hur hög ljusstyrka du har och andra faktorer, så det är svårt att säkert lova att batteriet räcker ett visst antal timmar. Men vid vanlig användning (surf, ordbehandling och en stund på YouTube) så får jag faktiskt batteriet att räcka runt tio timmar. Acer säger att batteriet räcker i upp till 14 timmar, men riktigt så glädjande siffror tror jag inte att jag skulle komma upp i vid normal användning.

Acer CB5-311 som en nöjesmaskin

Det stod snabbt klart för mig att en Chromebook skulle kunna fungera bra till vanligt arbete, men hur bra är CB5-311 som nöjesmaskin? Detta beror självklart på vad du vill göra, men för mig täcker den de flesta av mina behov.

Det finns ingen Spotifymjukvara som man kan ladda ner. Men däremot fungerar Spotifys webbspelare utmärkt. De inbyggda stereohögtalarna i datorn är inte bättre än i en vanlig laptop, men duger till att spela upp bakgrundsmusik.

När det kommer till att titta på film fungerar en Chromebook givetvis smärtfritt på Youtube. Jag kan kolla på filmer i full HD och även 2K rullar på bra. Jag förväntade mig inte att datorn skulle orka med 4K-video från Youtube, men till och med detta klarar den utan problem. Bilden blir verkligen knivskarp.

Men hur är det med Netflix då? Jo, jag kan glatt meddela att även denna streamingtjänst levererar en mycket bra upplevelse i CB5-311. Filmerna ser bra ut på skärmen och om du har en vettig uppkoppling behöver du inte buffra många sekunder innan videorna visas i full HD.

Begränsningar

Så CB5-311 duger alltså till mig både när jag jobbar med dokument, mail och liknande och när jag vill kolla på streamad film. Men vad är då haken?

Jo, Chrome OS är som sagt i princip en dator med webbläsaren Chrome. Det går inte att installera Officepaketet. Det är heller inte möjligt att installera Adobe Photoshop, InDesign, Illustrator, eller vanliga PC-spel. Detta är heller ingen arbetshäst som passar för film- eller fotoredigering, eller för dig som vill spara en stor mängd filer på datorns hårddisk. Det är helt enkelt inte tanken med en Chromebook. Jag kommer inte kunna ersätta min hemmadator med en Chromebook, men Acer CB5-311 skulle mycket väl kunna vara ett alternativ till den laptop jag släpar med mig till diverse styrelsemöten och andra samlingar.

Pris och avslutande tankar

Jag hade inga överdrivet höga förväntningar på Acer CB5-311 eller Chrome OS. Men efter att ha använt datorn under ett antal timmar inser jag att detta är en ganska intressant dator. Ordbehandling, mail, surf, film- och musikstreaming fungerar utmärkt och jag behöver sällan vänta på att ett program eller en tjänst ska laddas. Samtidigt är batteritiden klart över förväntan, datorn klarar nog en hel arbetsdag på en laddning.

I skrivande stund kostar en Acer CB5-311 ungefär 3 500 kronor enligt Prisjakt. Det är ganska billigt för en dator, samtidigt som man bör känna till Chrome OS begränsningar innan man köper en sådan dator. Men om du inte har större behov än vad operativsystemet möjliggör så tror jag att du blir nöjd med denna dator.