Google+
Facebook
Twitter
YouTube
Rss
Nov
11

Film- och TV-bolag stämmer Bredbandsbolaget

Bredbandsbolaget (BBB) har mottagit en stämning signerad av flera film- och TV-bolag. Orsaken till stämningen är att Bredbandsbolaget tillåter sina kunder att besöka sidor som The Pirate Bay och Swefilmer, vilket enligt stämningsansökan innebär att BBB medverkar till att sprida upphovsrättsskyddat material. Bakom stämningen står bland annat Universal Music, Sony Music, Warner Music, Nordisk Film, Svensk Filmindustri, TV4-gruppen, C More och SVT.

”Ett förhindrade av The Pirate Bay och Swefilmer att rikta sig till svenska användare är ett viktigt steg för att skapa en fungerande konkurrenssituation för svenska innehållstjänster och skapa långsiktiga förutsättningar för våra branscher att växa.”

Citatet ovan är en del av den stämningsansökan som lämnats in till Stockholms tingsrätt. Bredbandsbolaget har ännu inte kommenterat stämningen, om de skulle dömas är det stor risk att resterande operatörer skulle tvingas att blockera samma sidor och fler stämningar (med nya tjänster som bolagen vill ha blockade) kommer garanterat att lämnas in.

Samtidigt som jag inte stödjer piratkopiering är detta ett känsligt fall. Att kunna tvinga operatörer att förhindra tillgång till vissa internetsidor kan i förlängningen leda till ett censurerat internet, vilket inte är särskilt demokratiskt.


Källa: Dagens media.

Skrivet av Daniel Claesson

Teknikintresserad Södertäljebo. Hypelines grundare och meste skribent som gärna skriver om telefoner, tablets och webben, ofta med inslag av humor och självdistans. Utbildad kommunikatör som älskar webben.
Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼

Rekommenderad läsning

 • losdrivare

  Det var det dummaste jag har läst på länge. Tydligt är att filmbolagen tänker med plånboken och inte med hjärnan. Heja Bredbandsbolaget!
  .
  Nätverksoperatörerna är inte ansvariga för vad som finns eller sker på internet. Det skulle vara lika dumt att göra vägverket ansvarig för alla brott som sker på vägarna, att göra posten ansvarig för alla stulna eller olagliga saker som skickas med deras frakttjänster eller att göra en markägare ansvarig för brott som sker på hens mark.
  .
  Jag är sjukt less på filmbolagens inställning att det är alla andras fel att de inte klarar av att anpassa sina affärsmodeller efter utvecklingen och dagens verklighet. Som de håller på lär ju folk börja fildela bara för att de blir förbannade.

Relaterade artiklar