Okt
28

Banhof hotas med miljonvite från PTS

Post- och Telestyrelsen (PTS) hotar den svenska internetoperatören Banhof med miljonvite, om de inte börjar lagra trafikdata om sina kunder. Till skillnad från alla andra stora svenska internetoperatörer vägrar Banhof att lagra sådan data, trots att Sverige tidigare infört ett datalagringsdirektiv. Banhof kommenterade under gårdagen PTS vitesföreläggande.

”Vi är tyvärr inte förvånade. Självklart kommer vi att överklaga. Men samtidigt har vi en plan B för att skydda kunderna mot massövervakningen.”

PTS ger Banhof till den 24 november att börja med sin datalagring, annars belägger de Banhof med vite på fem miljoner kronor. Banhof menar samtidigt att datalagringsdirektivet har underkänts av EU-domstolen och att det innebär en kränkning av mänskliga rättigheter.

Enligt PTS har Förvaltningsrätten i Stockholm bedömt att direktivet trots allt ska fortsätta att gälla, vilket betyder att alla svenska operatörer tvingas lagra kunders trafikdata i sex månader.


Källor: PTS, Banhof.

Skrivet av Daniel Claesson

Teknikintresserad Södertäljebo. Hypelines grundare och meste skribent som gärna skriver om telefoner, tablets och webben, ofta med inslag av humor och självdistans. Utbildad kommunikatör som älskar webben.
Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼

Rekommenderad läsning

Relaterade artiklar