Google+
Facebook
Twitter
YouTube
Rss
Maj
6

Svenska mobilnummer spammas av Black Ingvars och Swedsnus

I dag har företaget Swedsnus skickat sms-reklam, eller spam, till ett stort antal svenska telefonnummer. SMS-et innehåller en länk till en reklamsida och en uppmaning att mottagaren klickar på länken. Gör man det hamnar man på en reklamsida för snussorten Black Lemon, som marknadsförs med hjälp av hårdrocksgruppen Black Ingvars och en musikvideo. Swedsnus agerande bryter mot svensk lag och det är inte första gången företaget gör på det här viset.

Konsumentverket har tagit emot många anmälningar

Den som söker efter Swedsnus på Konsumentverkets webbsida hittar nästan 300 anmälningar mot företaget, där en klar majoritet gäller oönskad SMS-reklam. De äldsta anmälningarna är från april 2011, beteendet från Swedsnus är således varken nytt eller försvarbart. Även jag fick ett SMS från Swedsnus i dag och det innehöll denna text:

”Se Black Ingvars skandalvideo på monsterhiten The Fox innan den censureras på www.black-lemon.se”

Blackingvar spam

Swedsnus riskerar vite

Utskicket från Swedsnus kan leda till att företaget döms till vite, säger Cecilia Norlander som är jurist på Konsumentverket till Sydsvenskan. Hon menar att det kan bli aktuellt med ett straff mot Swedsnus:
– Konsumentombudsmannen kan till exempel förbjuda dem mot vite att göra det här igen. Då lägger man på en straffavgift om man gör om det ytterligare en gång.

Till Sydsvenskan säger Swedsnus att de bara skickat SMS till de nummer som har registrerats på företagets webbsida, något som sannolikt inte är nära sanningen.

Stor irritation på Twitter

Enligt informationen som finns på den länkade webbsidan ska Black Ingvars själva stå bakom snuset som det spammas om, det säljs endast av Swedsnus. Klart är att Swedsnus medvetet går mot gällande lagstiftning för reklam och marknadsföring när de försöker uppmärksamma Black Lemon och att detta har lett till stor irritation på internet. På Twitter finns många exempel på personer som inte är roade av detta tilltag.

Det är oklart hur många som har drabbats av detta SMS-spam, men det dyker hela tiden upp nya rapporter från personer som har fått meddelandet. Det finns ingen logisk nämnare bland mottagarna heller, alla operatörer verkar drabbade och det är inte bara gamla kunder som spammas. Klart är dock att Swedsnus verkar vara ett extremt oseriöst företag och jag rekommenderar er alla att undvika att handla av dem.

Har du också drabbats av reklam-SMS från BLACKINGVAR? Ordet är fritt i kommentarsfältet.


Citat från Sydsvenskan.

Skrivet av Daniel Claesson

Teknikintresserad Södertäljebo. Hypelines grundare och meste skribent som gärna skriver om telefoner, tablets och webben, ofta med inslag av humor och självdistans. Utbildad kommunikatör som älskar webben.
Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼

Rekommenderad läsning

 • arg norsk

  NE NU JÄVLAR FÅR DE FAN VA NOG, FÅ SMS MITT I SIESTAN, KAN MAN INTE ENS FÅ SOVA EN BLUND UTAN ATT TELEFONJÄVELN RINGER ELLER LÅTER

 • Sebastian Alexander Seliger

  Fick samma idag kl 16:03!

 • jimmy

  WTF WHY?!

 • Sara

  Katastrofalt agerande av Swedsnus. Kommer absolut bojkotta dem i framtiden. Jag har ALDRIG givit dem mitt nummer så de ljuger uppenbart!

 • Erik

  Visst, det är fult gjort av swedsnus. Men om er dag förstördes av ett litet sms så borde ni nog rannsaka er själva i första hand.

 • Joe

  Även jag har fått och jag har verkligen inte registrerat mig hos dessa!

 • Inga s.

  Jag fick oombedd reklam från Coop på hallmattan häromdagen! Fy fanken vad kränkt jag blev!!

  • Hej Inga,
   Skillnaden här är att Swedsnus reklamutskick är olagligt, vilket reklam i brevlådan inte är.
   /Daniel

   • Inga s.

    Jag har en tydlig skylt på dörren med ”REKLAM UNDANBEDES”. Min dotter har mycket svår diabetes och mot den bakgrunden anser jag det mycket värre med oombedd sockerreklam in i mitt hem, genom brevinkastet, än ett ynka sms som alla kan med lätthet radera.

    Ni gör en höna av en fjäder och än är det inte ens visat att Swedsnus begått något brott.

    Jag skall i sammanhanget tillstå att jag är kund hos Swedsnus och jag spara mycket pengar på det! : )

    • Det är självklart trist att skylten på dörren inte fungerar, men det är trots detta inte brottsligt att leverera reklam på det sättet.

     Däremot är det inte lagligt att marknadsföra tobaksvaror på det sätt som Swedsnus har gjort. Läs gärna Sydsvenskans artikel för mer information: http://www.sydsvenskan.se/ekonomi/swedsnus-riskerar-vite-efter-otillaten-sms-reklam-med-black-ingvars/

    • Peter

     Det är bara att anmäla Coop hos DM Nämnden. Att dela ut oadresserad reklam till någon som har en skylt på brevlådan strider mot god sed och kan därför anmälas. Var den adresserad så kan du också anmäla till DM Nämnden om du tidigare har bett Coop att inte skicka reklam till dig. Har du framfört en sådan begäran och de ändå skickar reklam så gör de också fel.

    • .com

     Ingen reklam tack!

    • Peter

     ??

 • #swedsnus_hatare

  Tackvare era spam sms till folk som aldrig någonsin varit kunder hos ert ”företag” har jag anmält er till Konsumentverket, och jag hoppas innerligt att erat bolag får dryga viten för ert skamliga beteende. Hittills verkar ni ha över 500 anmälningar mot er, så det bådar inte gått för er.
  Nästa gång ni ens funderar på nåt liknade, tänk till en extra gång vad sociala medier numera kan göra.
  Btw, grattis till all den dåliga PR ni drog med till ”Bandet” ni skulle promota, ni måste känna er väldigt stolta….

Relaterade artiklar