Jan
30

Solcellsdriven gatlykta från Philips

Det här är så genialiskt att jag blir arg över att ingen tänkt på detta tidigare. Philips har tagit fram ett koncept på gatlyktor som laddas upp av solceller på dagen och lyser med hjälp av LED-lampor när mörkret kommer. Idén i sig är inte helt ny, men Philips menar att deras design är den mest energi- och kostnadseffektiva någonsin. Här uppe i mörka och kalla norden kanske en dags laddning inte är tillräckligt för att driva lampan en hel natt (och blir solpanelen snötäckt laddas den inte alls), men det kan garanterat dra ner energiförbrukningen mot elnätet. Och i länder med fler soltimmar kan detta vara en fantastisk besparing.

Philips menar att LED-lamporna är så effektiva att det räcker att placera en lyktstolpe var femtionde meter, vilket är mycket mer glest än vad som är nödvändigt med traditionella modeller. De säger att marknaderna som de fokuserar på är Sydostasien, Afrika, Kina, Indien och Nordamerika. Men även vi i Svedala skulle säkert önska att gatlyktorna var bra mycket mer miljövänliga.


Källa: Philips.

Skrivet av Daniel Claesson

Teknikintresserad Södertäljebo. Hypelines grundare och meste skribent som gärna skriver om telefoner, tablets och webben, ofta med inslag av humor och självdistans. Utbildad kommunikatör som älskar webben.
Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼

Rekommenderad läsning

Relaterade artiklar